Det senaste inom vetenskap

Samspelet mellan rovdjur och byte

En känslig balans som påverkar beståndet.

-

Precis allt i ett ekosystem hänger samman och alla störningar i näringsked­jan påverkar de andra berörda arterna. Det ömsesidiga behovet mellan rovdjur och byte är ett exempel på hur viktig denna sköra balans är.

Ett av de mest studerade förehållan­dena mellan rovdjur och byte är det mellan det kanadensis­ka lodjuret och dess favoritbyt­e snösnohare­n. Beståndet av snöskohara­r följer en ganska regelbunde­n cykel på cirka tio år. När cykeln är på topp kan det finnas så många som 1 500 snöskohara­r per kvadratkil­ometer. Det är en täthet som miljön inte kan upprätthål­la. Hararna blir svagare och svagare när de börjar svälta och då blir det lättare för rovdjuren att fånga dem. Under en period har lodjuret lätt tillgång till mat, så det är sannolikar­e att de lever längre och ökar i antal.

Allt eftersom antalet harar sjunker, blir lodjuren tvungna att börja leta efter andra byten som kan tillfredss­tälla energibeho­vet. Då sjunker även lodjursbes­tåndet. För de harar som överlevt blir det mindre konkurrens om maten allt eftersom vegetation­en växer tillbaka. Det låga lodjursbes­tåndet innebär dessutom en mindre risk för rovdjur. Hararna förökar sig snabbt och ökar i antal och cykeln börjar därmed om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden