Det senaste inom vetenskap

Tesla mot Faraday Future

Elbilsgiga­nten Tesla konkurrera­r med nykomlinge­n Faraday Future med en helt eldriven modell.

-

Tesla Motors är uppkallat efter den hyllade fysikern Nikola Tesla och grundades 2003. Med rötter i datamiljön satsade företaget på att bygga avancerade elbilar för massmarkna­den. De började med att lansera Roadster, som var den första serieprodu­cerade bilen med litiumjonb­atterier. Det visade kritiker att elbilar kunde vara framtiden. Under 2012 kom Teslas nästa steg i form av Model S. Det var den första elektriska sedanen i prestigekl­ass och den följdes snabbt upp av Model X, en SUV på samma nivå. Nu har Tesla lanserat Model 3, som kommer att börja rulla av monterings­bandet mot slutet av 2017. Den har som mål att bli Teslas hittills mest prisvärda modell och ska bygga vidare på de tidigare modellerna­s framgång.

En av Teslas nya rivaler på elbilsmark­naden är Faraday Future. Namnet kommer från Michael Faraday som är elektromag­netismens pionjär. Det unga företaget grundades 2014 och står på tröskeln för att starta produktion­en av sin första modell, superbilen FFZero 1. För närvarande finns det bara prototyper, men de har imponerat bilexperte­r med sitt futuristis­ka utseende och höga prestanda. Modellen har även uppmärksam­mats i racingkret­sar och Faraday Future är anmälda till Formel E.

Företaget kanske inte har bilar ute på banan ännu, men de lovar en kreativ konstrukti­on som kommer att visa att de kommit för att stanna. Bilens variabla plattforms­arkitektur (VPA) är oerhört anpassning­sbar och batterier kan tas bort eller läggas till för att ändra vikt, prestanda eller räckvidd. På vägen från vision till konkreta resultat använder företaget VR-teknik för att studera bilen under utveckling­sfasen. Nya idéer går snabbt från skiss till prototyp med hjälp av 3D-utskrifter. Dessa tekniker kommer att användas genom hela arbetet. Bilen ska, enligt beräkninga­rna, dyka upp på vägarna under 2018.

 ??  ?? Tesla har sina egna snabbladdn­ingsstatio­ner som fyller upp körbatteri­er på några minuter istället för timmar.
Tesla har sina egna snabbladdn­ingsstatio­ner som fyller upp körbatteri­er på några minuter istället för timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden