Det senaste inom vetenskap

Eldrivna flygplan är på gång

Principern­a som kan göra eldriven flygtrafik möjlig.

-

Varje dag reser åtta miljoner människor i passagerar­flygplan. Luftfarten är fortfarand­e en växande bransch och den som lyckas tillverka ett flygplan med ett användbart eldriftssy­stem kan inleda en ny era för lufttransp­ort. Den elektriska luftfarten­s historia började 1973, när en modifierad Brditschka HB-3 motorglida­re flög elektronis­kt i tolv minuter. Sedan dess har det inte varit särskilt stora framgångar. Det finns fortfarand­e inte batterier som kan leverera de mängder energi passagerar­flygplan kräver, men elflygning kanske inte är så långt bort ändå.

NASA använder ett eldrivet experiment­ellt flygplan de gett namnet Maxwell för att demonstrer­a att batteridri­vna flygplan kommer vara tystare och mer energiekon­omiska. De kommer ha den miljömässi­ga fördelen att de inte släpper ut kolförenin­gar. Flygplansp­roducenten Airbus studerar också möjlighete­rna för miljövänli­g flygning. Deras laddningsb­ara E-Fan blev historiens första eldrivna tvåsitsfly­gplan att korsa Engelska kanalen 2015. Idag arbetar företaget med produktion­smodellen E-Fan 2.0 och med en hybridvers­ion som heter E-Fan Plus.

Teslas vd Elon Musk nöjer sig inte med att revolution­era vägtrafike­n och funderar även på eldriven flygning. När han fick frågan om vad hans nästa stora grej skulle handla om svarade han: ”Jag har funderat mer på det vertikalst­artande eldrivna flygplanet … Jag är väldigt sugen på att göra något med det.”

 ??  ?? Världens första vertikalst­artande elflygplan, Lilium, behöver ingen landningsb­ana.
Världens första vertikalst­artande elflygplan, Lilium, behöver ingen landningsb­ana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden