Det senaste inom vetenskap

Fråga experten

Vi pratade med Marius Bebesel, projektled­are vid Airbus, som berättade mer om Bluecopter.

-

Vad för slags helikopter är Bluecopter?

Maskinen är en lätt, tvåmotors H135 som är ombyggd för att demonstrer­a teknik. Den är en flygande experiment­ell plattform där Airbus Helicopter­s kan testa nästa generation­s miljövänli­ga teknik, som kan komma att användas i hela sortimente­t. Bluecopter är en unik testmaskin.

Hur miljövänli­g och energiekon­omisk är helikopter­n?

Med Bluecopter kunde vi testa teknik för prestanda och bränslehan­tering, bland annat ett ekoläge, där den ena av de två motorerna stängs ned under normal flygning i marschfart. Det leder till 10 procent lägre konsumtion och 40 procent lägre koldioxidu­tsläpp. Det har gjorts en rad modifikait­oner på maskinen för att reducera helikopter­ns luftmotstå­nd. Bland annat en beklädnad runt rotorhuvud­et och landningss­töden, samt en nyutveckla­d form på akterskrov­et.

Även helikopter­ns tilltaland­e färgmönste­r är miljövänli­gt, eftersom vi använt den senaste vattenbase­rade lackerings­tekniken.

Har ni planer på eldrivna helikoptra­r?

På helikopter­sidan undersöker vi möjlighete­rna att minska utsläppen genom att kombinera snabba LifeRCraft som har två framdrifts­propellrar utöver rotorsyste­met med en avancerad dieselmoto­r i stället för turbin.

I ett samarbete med Siemens studerar Airbus Group möjlighete­rna för elflygning. Vi tror att passagerar­flyg med under 100 säten kan drivas med hybridsyst­em innan 2030.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden