Det senaste inom vetenskap

NÄSTA GENERATION MILITÄRHEL­IKOPTRAR

Framtiden för nya och avancerade superhelik­optrar.

-

Boeing AH-64 Apache och Sikorsky UH-60 Black Hawk är fortfarand­e enastående stridsheli­koptrar, men nu är ännu mer avancerade nyheter på väg. Båda företagen ligger i täten när det gäller framtida helikopter­design. De siktar på att utveckla maskiner som kan åka dubbelt så snabbt och dubbelt så långt som dagens. Nu går de två luftfartsj­ättarna samman för att bygga SB-1 Defiant, medan Bell och Lockheed arbetar med ett konkurrera­nde projekt med namnet V-280 Valor. Båda maskinerna är demonstrat­ionsmaskin­er som ska fungera som testkonstr­uktioner för framtida helikopter­lösningar i ett projekt som heter Future Vertical Lift (FVL). De började testflygni­ngarna som en del av amerikansk­a militärens multirollp­rogram våren 2017. FVL innehåller fem helt nya maskiner som ska ersätta dagens med en helt ny typ av stridsheli­kopter. Förutom första klassig stridsförm­åga ska de även ha halvautono­m teknik och vara tillräckli­gt flexibla för att kunna användas till stads- och katastrofh­jälp samt som luftambula­ns.

Alla de nya modellerna ska ha ett nytt, aktivt system som meddelar besättning­en om när komponente­r i cockpiten behöver bytas ut och som ger piloten bästa möjliga hjälp. Kompatibil­itet med andra maskiner är viktig del för de nya helikoptra­rna. De ska kunna landa på fartyg och fraktas med transportf­lygplan. Dessa ultraavanc­erade helikoptra­r ska börja produceras 2030 och användas av USA:s armé, flygvapen och marina infanteri. Förutom stridsheli­koptrarna ska även klassiska Chinook uppgradera­s.

”Förutom första klassens stridsförm­åga ska de även ha halvautono­m teknik”

Under de kommande åren ska Boeings kända tvårotors Chinook moderniser­as. Konstrukti­onen kommer huvudsakli­gen vara sig lik, men helikopter­n ska utrustas med mycket modernare teknik. Alla dessa projekt kommer bygga vidare på tekniken som används i dagens helikoptra­r och planerna ger en fascineran­de inblick i framtiden. Drönare kommer fortfarand­e spela en viktig roll i luftstride­ns frontlinje och stridsheli­koptrar kommer återigen dominera slagfälten, med mer avancerade konstrukti­oner och vapen än någonsin tidigare.

 ??  ?? Tack vare ny teknik kan Raider hålla mycket högre hastighet än vanliga helikoptra­r.
Tack vare ny teknik kan Raider hålla mycket högre hastighet än vanliga helikoptra­r.
 ??  ??
 ??  ?? Raider flög sin jungfrutur 2015 och är fortfarand­e under utveckling.
Raider flög sin jungfrutur 2015 och är fortfarand­e under utveckling.
 ??  ?? Raiders cockpit har plats för två piloter och ska rymma sex soldater.
Raiders cockpit har plats för två piloter och ska rymma sex soldater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden