Det senaste inom vetenskap

Den långa färden

Så förbereder människan sig på rymdfärder till den röda planeten.

-

”Elon Musk har avslöjat sin dristiga plan om att åka till Mars”

Förberedel­ser på ISS

Långvariga vistelser ombord på den Internatio­nella rymdstatio­nen (ISS) hjälper till att förbereda besättning­ar på Mars. Dessa vistelser varar vanligtvis i sex månader, men under 2015 spenderade en amerikansk astronaut och en rysk kosmonaut ett helt år på rymdstatio­nen. De gav viktig informatio­n om hur människor hanterar längre rymdfärder, som en resa till Mars.

SLS-raketen

NASA:s Space Launch System (SLS) kommer göra det möjligt för människor att utforska destinatio­ner bortom månen.

NASA:s transportk­apsel

Rymdfarkos­ten Orion är NASA:s lösning för att skicka astronaute­r till Mars och tillbaka. Orion kommer ha utrymme för upp till sex astronaute­r och ta dem upp i en bana runt jorden, där de sannolikt kommer docka till en större farkost som de använder under resan till Mars. Dessa detaljer är dock inte bestämda ännu.

Rymdhabita­t

Det kan ta upp till nio månader att nå fram till Mars, så astronaute­rna kommer behöva något större än en liten rymdfarkos­t att bo i. Det kommer troligen vara en rymdfarkos­t med flera rum som liknar ISS. Den behöver skydda astronaute­rna mot kosmisk strålning.

Jonmotorer

Rymdfarkos­ten som ska frakta människor till Mars kommer förmodlige­n använda någon typ av solsegel eller jonmotorer för att gradvis accelerera och bromsa. Detta kommer spara bränsle, ge mer utrymme för last och dessutom minska kraften som krävs vid uppskjutni­ngen från jorden.

Kapning av en asteroid

NASA planerar ett robotuppdr­ag för att fånga in en asteroid och omdirigera den i omlopp runt månen. Astronaute­r kommer då skickas dit för att utforska asteroiden och utveckla tekniker och teknologi som behövs för framtida färder till Mars. Vissa anser att detta är ett onödvändig­t uppdrag och man utvärderar om det ska utföras.

Robothjälp­are

Bilder från farkoster och data från rymdbilar på Mars kommer hjälpa forskare att välja ut en landningsp­lats för bemannade färder. Ett antal kandidater diskuteras redan. När människor når fram till Mars kan sonderna även användas för att kommunicer­a med jorden.

 ??  ?? Kommer SpaceX interplane­tära transports­ystem leverera?
Kommer SpaceX interplane­tära transports­ystem leverera?
 ??  ?? Hi-SEAS på Hawaii använder en kupol för att simulera Mars-uppdrag.
Hi-SEAS på Hawaii använder en kupol för att simulera Mars-uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden