Det senaste inom vetenskap

Hade vi kunnat leva på Venus?

-

Det korta och tråkiga svaret är nej, i alla fall inte just nu. Temperatur­en på ytan är tillräckli­gt varm för att smälta bly och trycket är 90 gånger högre än på jorden. Människor hade krossats. Om mänsklighe­ten i framtiden skulle övervinna dessa problem, vad har vi att vänta oss?

Ytan är helt torr, även om det kan finnas aktiva vulkaner på vissa ställen. Tyngdkraft­en liknar den på jorden, med 90 procent av jordens tyngdkraft­en. Luften är så tjock att det hade känts som att pressa sig genom vatten vid ytan.

Ytan är en märklig plats. Bortsett från den främmande miljön kommer solen gå upp i väst och ned i öst på grund av Venus omvända rotation. Himlen kommer vara orangeröd istället för blå som på jorden.

Även om människor inte kan leva på Venus går det att leva över planeten. Omkring 50 kilometer över ytan är temperatur­en och trycket ungefär som på jorden. Allt som hade behövts är dräkter att andas i för att överleva svavelsyra­n. Teoretiskt sett kan människor leva i svävande städer där, men för närvarande finns inte tekniken för detta.

”Luften är så tjock att det hade känts som att pressa sig genom vatten vid ytan.”

 ??  ?? Städer som svävar bland molnen har föreslagit­s som ett sätt att kolonisera Venus på.
Städer som svävar bland molnen har föreslagit­s som ett sätt att kolonisera Venus på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden