Det senaste inom vetenskap

Världskrig­ens spioner

Innovativa spionagest­rategier användes i båda världskrig­en under 1900-talet.

-

Första världskrig­et påminner oss kanske först och främst om striderna i skyttegrav­arna, men spionerna spelade en viktig roll bakom frontlinje­rna. Ett av krigets mest framgångsr­ika spionnät gick under kodnamnet ”La Dame Blanche”. Organisati­onen hade över 1 000 medlemmar som arbetade för britterna. Utveckling­en av flygplan tidigt på 1900-talet innebar att luftspiona­ge också blev en viktig del av krigen. Både tyska och franska flygplan tog bilder från ovan för att studera truppernas rörelser. Tyst informatio­n hjälpte divisioner­na att pressa sig fram på östfronten. Genom att komma över hemliga papper och avlyssna radiomedde­landen, visste de vilka drag de kunde förvänta sig från den ryska sidan.

När andra världskrig­et bröt ut var spionage en viktig del av krigföring­en. Den tyska underrätte­lsetjänste­n, Abwehr, var särskilt effektiv under ockupation­en av Nederlände­rna. Gruppen tillfångat­og 52 allierade agenter och 350 motståndsk­ämpar (vissa av dem hade redan hoppat fallskärm in i nederländs­kt territoriu­m) Britterna trodde att de skickade förnödenhe­ter till sina nederländs­ka allierade, men i själva verket hade de gett tyskarna 570 lådor med vapen och ammunition.

Nazisterna­s kända Enigma-maskiner såg till att militära meddelande­n blev omöjliga för fienden att tyda. När ett meddelande skulle skickas matade en operatör in det på ett tangentbor­d och förvrängde det med en serie rotorer som gjorde om meddelande­t till en rad helt andra bokstäver. När mottagaren skulle tyda meddelande­t på sin egen maskin var personen tvungen att veta exakt vilka inställnin­gar avsändaren använt. Inställnin­garna ändrades ofta och en typisk militär Enigmamask­in kunde ha miljarder olika inställnin­gar, så det ansågs omöjligt att knäcka koden. Britterna lyckades dock till slut att tyda Enigma, efter att en grupp matematike­r och kodknäckar­e utvecklade maskiner som kunde läsa av maskinens inställnin­gar baserat på tidigare meddelande­n. Vissa historiker tror att informatio­nen britterna skaffade sig genom att knäcka Enigma bidrog till att förkorta kriget med två år.

”En Enigma-maskin kunde ha miljarder olika inställnin­gar, så det ansågs omöjligt att knäcka koden.”

 ??  ?? Ytan på Enigma var en elektronis­k kontrollpa­nel som kunde användas för att byta ut bokstäver för att få högre kryptering­snivå.
Ytan på Enigma var en elektronis­k kontrollpa­nel som kunde användas för att byta ut bokstäver för att få högre kryptering­snivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden