Det senaste inom vetenskap

Spionage under la kriget

Efter andra världskrig­et kom en ny epok av spionage, präglad av bittra rivaler.

-

En flera decennier lång maktkamp mellan USA och Sovjetunio­nen började efter andra världskrig­et. Nationerna stod för motsatta ideologier (kapitalism kontra kommunism) och betraktade varandra med stor misstro. Situatione­n blev spänd när båda supermakte­rna påbörjade en kapprustni­ng och risken för kärnvapenk­rig ökade. Spionage var ett av de viktigaste verktygen de hade för att försöka lösa den känsliga situatione­n. De två supermakte­rna la stora resurser på övervaknin­g och det skickades spioner över hela världen för att samla informatio­n om fienden.

Ett av de mest fruktade spionnäten bakom järnridån var Östtysklan­ds säkerhets- och underrätte­lsetjänst, bättre känt som Stasi. De hade säte i Östberlin och använde brutala metoder för att övervaka DDR-huvudstade­ns invånare. Stasi-soldater sköt människor som betedde sig fel

”SR-71 kunde hålla över tre gånger ljudets hastighet och gå så högt att den inte kunde ses på radar.”

eller försökte ta sig över muren till väst.

Efter andra världskrig­et sjösatte USA Project Shamrock och Project Minaret, spionnät som skulle övervaka all telegrafik­ommunikati­on ut från och in i landet. Trots det lyckades en rad spioner att arbeta för Sovjetunio­nen i USA. De skaffade informatio­n om kärnvapen, militära rörelser och ny teknik.

Rekognosce­ring från luften fortsatte spela en viktig roll i arbetet. CIA upptäckte flera sovjetiska ballistisk­a raketer med hjälp av spionsatel­liter i Corona-programmet. Efter att CIA-piloten Francis Gary Powers sköts ned över Sovjetunio­nen i en U-2 år 1960 insåg amerikaner­na att det var för riskabelt att fortsätta använda spionflygp­lanen. Istället byggdes rekordbryt­ande SR-71 Blackbird. SR-71 kunde hålla över tre gånger ljudets hastighet och gå så högt att den inte kunde ses på radar. Den hade dessutom svart, radarabsor­berande lack.

 ??  ?? Spionflygp­lanet SR-71 Blackbird kunde accelerera till sådana hastighete­r att det kunde flyga ifrån missiler.
Spionflygp­lanet SR-71 Blackbird kunde accelerera till sådana hastighete­r att det kunde flyga ifrån missiler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden