Det senaste inom vetenskap

Ayutthaya, Thailand

Denna ömetropol var en av Asiens mest magnifika städer.

-

Storstaden Ayutthaya var den andra huvudstade­n i det siamesiska kungadömet. En stad som blev ännu viktigare när huvudstade­n Angkor i Khmerriket föll. Staden grundades av khmererna och hade sin storhetsti­d mellan 1300- och 1700-talet. Den var känd för sin fantastisk­a arkitektur med höga torn och storslagna buddisttem­pel. Staden hade en befolkning på cirka en miljon och samlade sin rikedom genom krig, handel och skatter. Den var konstruera­d i ett rutnät och byggd på tre floder. Invånarna kunde resa längs kanaler. Det byggdes även ett hydraulisk­t system som reglerade vattenflöd­et.

Det fanns många rivalisera­nde makter som kunde tänka sig att inta staden och den var därför skyddad med portar, fort och torn. Den undkom attacker från havet tack vare det kraftiga tidvattnet i Siambukten. Trots det föll till slut Ayutthaya efter en ett års lång belägring av burmesiska styrkor 1767. Templen och slotten brändes till grunden och staden plundrades.

 ??  ?? Ayutthayas läge i Sydostasie­n innebar att staden undvek konflikter mellan asiatiska, arabiska och europeiska makter.
Ayutthayas läge i Sydostasie­n innebar att staden undvek konflikter mellan asiatiska, arabiska och europeiska makter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden