Digital Foto (Sweden)

Intervju: Mark Galer

- AV // SARAH MARIE WINTHER

Den brittiske fotografen Mark Galer har vigt sitt liv åt att hjälpa oss fotografer med att få ut så mycket som möjligt ur våra kameror. Vi träffade Mark för att prata om hur det var när digitalise­ringen började ta fart, om genialiska genvägar i kameran när det

brinner i knutarna och om den smarta funktionen som han fick Sony att lägga in i toppmodell­erna A7R IV och A9 II.

Jag är lite av ett kontrollfr­eak”, börjar Mark Galer med ett leende, och som han sitter där, nyfriserad och iklädd svart skjorta, svart kavaj och headset med mikrofon, är det inte svårt att tro honom.

”Jag har ett behov av att förstå vad det är jag använder. Ju mer jag förstår av utrustning­en, desto mindre måste jag tänka när jag är ute på fältet”, säger han.

Mark har varit biten av att undervisa ända sedan han för mer än 30 år sedan tog ett jobb som lärare på en kurs i grundlägga­nde fotografi för ungdomar. Egentligen letade han bara efter något som skulle ge en stabil inkomst och en viss frihet att syssla med egna projekt, men jobbet blev en vändpunkt i hans liv.

”Jag upptäckte att jag verkligen gillade att undervisa 16–17-åringar i att fotografer­a”, säger han.

Mark har alltid varit intressera­d av ny teknik, och när Kodak lanserade DCS, den första digitala spegelrefl­exkameran (DSLR) för vanliga konsumente­r, var han snabb med att köpa en. Han var övertygad om att den var framtiden, men det höll hans studenter på universite­tet där han undervisad­e inte med om.

”De ogillade starkt hela idén med en digital kamera, eftersom de var rädda för förändring­en som var på väg. Men jag var ju bara budbäraren”, säger Mark, som i samma veva fick upp ögonen för bildbehand­lingsprogr­ammet Photoshop, som då var på version 2.0.

I dag undervisar Mark främst via Youtube och olika forum på nätet, där han generöst delar med sig av sin enorma kunskap om kameror, objektiv och fototeknik. De senaste sex åren har han varit ambassadör för

Sony, och han kan de flesta modellerna i Alpha-serien utan och innan. Men till skillnad mot vad många tror arbetar han inte för Sony, så han är mycket beroende av annonsintä­kter och donationer.

”Jag undervisar eftersom jag inte kan sluta. När jag vaknar på morgonen tänker jag på ett nytt projekt eller ett nytt sätt att förklara något på. Min senaste idé är att jag ska skapa en 300-sidig e-bok om varenda ny kameramode­ll som Sony släpper. Alla böckerna ska vara gratis att ladda ned, och så ska man kunna donera en valfri summa pengar. Det är nog en rätt vansinnig affärsidé”, avslutar han med ett skratt.

På följande sidor kan du se ett urval av Marks bilder och läsa om hur han tog dem samt om vilka smarta knep och metoder han använde.

 ??  ?? Mark Galer har allt från gatufoto till landskap på repertoare­n, och han experiment­erar gärna med ND
FILTER och långa slutartide­r.
Mark Galer har allt från gatufoto till landskap på repertoare­n, och han experiment­erar gärna med ND FILTER och långa slutartide­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden