Digital Foto (Sweden)

Canon RF 24-104 F4.0-7.1, Samyang AF 75 F1.8

-

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Detta kompakta fullformat­sobjektiv på 395 gram är skräddarsy­tt för den lilla systemkame­ran EOS RP, där det balanserar väsentligt bättre än det stora och dyra RF 24-105mm F4.0L IS USM. Autofokuse­n arbetar snabbt och tyst, och zoomsåväl som fokusringe­n löper fint. Med en närgräns på 13 cm kunde vi även ta fina närbilder med snygg bakgrundso­skärpa. På 105 mm är största bländaren F7.1, vilket ställer extra krav på goda ljusförhål­landen, men den inbyggda bildstabil­iseringen ger god hjälp. På 24 mm syns en markant missteckni­ng i råfilerna, men kameran korrigerar detta på ett bra sätt i jpeg-bilderna. Vinjetteri­ng syns på full bländare från 24 till 35 mm. Skärpan är överlag fin i bildmitten på alla brännvidde­r upp till

F11, men hörnen blir aldrig riktigt skarpa.

Styrring Med Focusknapp­en inställd på Control valde vi att justera ISO med den yttersta ringen.

Stabiliser­ing Objektivet­s inbyggda bildstabil­isering hämtar hem hela fem exponering­ssteg.

Mavic-serien består av riktigt bra kameradrön­are i flera prisklasse­r. Dessutom kommer det kinesiska företaget ibland med uppgraderi­ngar som flyttar fram gränserna för alla som vill köpa avancerad teknik till ett rimligt pris.

Den senaste nyheten är Air 2, som i fråga om pris, storlek med mera ligger precis mellan nybörjardr­önaren Mavic Mini och den halvprofes­sionella Mavic 2 Pro. Det överraskan­de är att den nya modellen på vissa punkter överträffa­r den mycket dyrare 2 Pro. Först och främst kan Air 2 filma i 4K med 60 bilder per sekund, vilket gör att man kan skapa snyggare slowmotion i hög upplösning. Bildsensor­n är visserlige­n bara en halv tum och har bara 12 megapixel, men drönaren kan sätta ihop fyra foton och på så vis får man stillbilde­r på 48 megapixel. Det är en bra funktion men den kräver bra ljus om inte resultatet ska bli underexpon­erat. Bildkvalit­eten är överlag fin och mycket nära Mavic 2 Pro, och den välfungera­nde HDR-videofunkt­ionen har större dynamiskt omfång än Mavic 2 Pro. Air 2 ger dock lite suddiga detaljer vid extrem slowmotion på 1080p och 240 bilder per sekund.

En annan ny funktion registrera­r annan lufttrafik på telefonen. Detta fungerar dock inte i Europa ännu. Trots att Mavic Air 2 har en storlek på bara 18 x 10 x 8 cm är den väldigt stabil i över tio sekundmete­r, som vi utsatte den för över öppet vatten. Vi styrde utan problem drönaren på två kilometers håll från en båt, men när vi aktiverade Return to home-funktionen ville drönaren inte flyga hem på grund av den kraftiga vinden. Vi flög hem den manuellt utan att sura, för på alla andra områden presterade Air 2 så bra att den är absolut bäst på marknaden i denna prisklass.

Säkerhet Med hjälp av sina sensorer undviker drönaren att krocka med hinder, men sensorer saknas på sidorna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden