Digital Foto (Sweden)

Gatufoto i stora och små städer

I STORA OCH SMÅ STÄDER

- AV // SARAH MARIE WINTHER

Det är spännande att rikta kameran mot främmande människor, och om du har koll på fokus och kompositio­n kan du få fängslande bilder. Det är inte så viktigt om du bor i Stockholm eller Storvreta – vi ger dig tekniken du behöver för att ta gatubilder var som helst.

Något av det allra bästa med gatufotogr­afering är att det är en genre som alla kan kasta sig över. Det krävs varken dyra objektiv eller en massa extrautrus­tning, och du behöver inte resa utomlands för att hitta motiv. Alla offentliga platser kan faktiskt duga, så även du som bor långt från större städer kan testa gatufoto. Men det finns naturligtv­is en anledning till att fiskare söker sig till vatten där stora stim rör sig – chansen att få en bra fångst är helt enkelt bättre när många fiskar är samlade på samma ställe. Och detsamma gäller för gatufotogr­afering.

Du kommer också att upptäcka att du och din kamera blir mer synliga ju färre människor som finns runt dig. Därför är det bra att hitta en plats där många personer rör sig, till exempel ett köpcentrum eller en busshållpl­ats. Det brukar finnas en lämplig tidpunkt att besöka de olika platserna – på en station är det till exempel mest folk tidigt på morgonen och sent på eftermidda­gen. Om du är väldigt blyg med kameran är marknader, festivaler och parader en bra startpunkt. Då är stämningen hög och du är förmodlige­n inte den enda som går runt med en kamera.

Liten och lätt ger störst diskretion

Till skillnad från många andra genrer är det inom gatufotogr­afering en fördel att ta med så lite utrustning som över huvud taget möjligt. En spegellös systemkame­ra brukar vara mindre och lättare än en DSLR-kamera, men båda går att använda. Ett bra vidvinkelo­bjektiv på 24–35 mm ger bäst resultat, men ett paketobjek­tiv funkar också. Lämna den stora kameraväsk­an hemma och ta med ett extra batteri och minneskort i jackfickan. Ju mindre du bär på desto mer smälter du in i mängden, och desto längre tid kan du gå omkring utan att bli trött.

Vi gav oss ut på fotopromen­ad i en större och en mindre stad, utrustade med en spegellös systemkame­ra av modell Sony A7III samt ett Tamron 28–75mm F2.8. Här kan du läsa om vilka metoder vi använde för att ta bra gatufoton.

 ??  ?? Det är stor skillnad på att fotografer­a i en stor och en liten stad, men båda delarna skärper din skicklighe­t som fotograf. I artikeln visar vi hur vår journalist gjorde för att lyckas med sina gatufoton.
Det är stor skillnad på att fotografer­a i en stor och en liten stad, men båda delarna skärper din skicklighe­t som fotograf. I artikeln visar vi hur vår journalist gjorde för att lyckas med sina gatufoton.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden