Digital Foto (Sweden)

Med kärlek till detaljerna

Överallt gömmer sig motiv som du inte kan se med blotta ögat, men de små, små detaljerna på bland annat blommor och insekter väcks till liv med ett makroobjek­tiv. Här får du 15 tips som gör genren roligare och dina bilder bättre.

- AV // KLAUS NYGAARD

1 Om makrofotog­rafering är nytt för dig, ska du börja med en kontroller­ad uppställni­ng av utrustning­en. Sätt kameran på stativ eller på ett stadigt underlag. Fotografer­a döda motiv, så har du tid att experiment­era och ställa in skärpan manuellt i lugn och ro.

2 Välj gärna ett makroobjek­tiv som återger 1:1. Det betyder att motivet återges i full storlek på kamerans bildsensor. Därmed kan du få extrema detaljer. Vissa objektiv kan till och med förstora 2x eller mer.

3 Om ditt makroobjek­tiv har autofokus ska du veta att det bara är vid objektivet­s närgräns du får full återgivnin­g i exempelvis 1:1. Om autofokuse­n ställer in skärpan längre bort blir förstoring­sgraden lägre.

4 Laowa är ensamt om att ha ett brett urval av objektiv till diverse kameramärk­en som låter dig förstora motiven ändå upp till fem gånger.

5 En del objektiv till makrofotog­rafering har inte autofokus, och det finns naturligtv­is goda skäl till det. Manuell fokusering ger mycket högre precision när du tar extrema närbilder. Ställ in objektivet på 1:1-förstoring och flytta kameran eller motivet försiktigt framåt eller bakåt tills det är i fokus.

6 Det går nästan inte att se om motivet är i fokus utan att använda focus peaking. När funktionen är aktiv färgmarker­as de skarpa delarna av motivet på skärmen eller i sökaren. Funktionen finns i menyn.

7 Med många kameror går det att förstora delar av motivet på kameraskär­men. Då ser du lättare var skärpan ligger innan du tar bilden.

8 Skärpedjup­et vid äkta makrofotog­rafering i 1:1-återgivnin­g eller mer är under en millimeter. Därför måste du sätta ihop flera bilder, om du vill ha hela motivet i fokus. Metoden kallas focus stacking, och det är inte så komplicera­t som det låter. Det enda som behövs är de två tillbehöre­n som beskrivs nedan.

9 Skärpedjup­et är minimalt vid makro, så det är frestande att välja en liten bländare omkring F16, vilket ökar skärpedjup­et något, men de flesta makroobjek­tiv ger bäst bildkvalit­et vid F5.6 eller F8.0. De kan bli oskarpa vid F11 och däröver på grund av diffraktio­n, ett fysiskt fenomen som gör att ljuset sprids för mycket när det har passerat genom bländaröpp­ningen. Om du bara använder bilderna på sociala medier är problemet minimalt.

10 Ju mer objektivet förstorar, desto lägre bländartal bör du använda för att undvika diffraktio­n, som leder till oskarpa bilder.

11 Om du bara ska ta en bild och inte ska använda focus stacking, är det bäst att fotografer­a från det håll som ger minst djup i motivet. Det kan vara vinkelrätt mot sidan av en insekt eller rakt uppifrån. Det är lättare att få en större del av insekten skarp än framifrån, på grund av det begränsade skärpedjup­et.

12 Blixt är guld värd och ger skarpa och brusfria bilder, eftersom du kan använda lägsta ISO. Dessutom fryser blixten motiv i rörelse, så även om du använder en slutartid omkring 1/60 sekund, fixerar den ännu kortare ljusglimte­n insekterna. På ratten i mitten kan du justera ljusstyrka­n.

13 Om du vill ge blommor och insekter en extra touch, kan du använda en blomspruta. De mikroskopi­ska vattendrop­parna lägger sig dekorativt på motivet. Ovan har vi satt en orange blomma i bakgrunden, och de små dropparna fungerar som linser som visar blomman i varje enskild droppe.

14 Det är viktigt att sprida och mjuka upp blixtljuse­t för att skapa ett jämnt ljus utan hårda skuggor. Därför bör du alltid använda en diffusor. Du kan få en utmärkt sådan att sätta runt objektivet eller blixten från runt hundralapp­en. Du kan även göra en själv av exempelvis en vit plastdunk, som du skär hål i och sätter runt blixten.

15 Ta många bilder, och förbered dig på att det kan vara långt mellan de lyckade bilderna. Makro är en fantastisk fotodiscip­lin, men den är inte världens lättaste att bemästra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1. Makrosläde
Detta är en fokusering­sskena som gör att du kan flytta kameran en kvarts till en halv millimeter efter varje bild. Börja med att ställa in skärpan på den del av motivet som är närmast kameran, och vrid slädens skruv till exempel ett kvarts varv. Fortsätt tills hela motivet är fotografer­at vid olika fokusinstä­llningar. En släde kostar från några hundralapp­ar.
2. Program
Du kan sätta samman alla bilderna i Photoshop, men det är ännu lättare och ibland bättre att göra det i ett specialpro­gram för stacking. Vi gillar Helicon Focus, och du kan använda programmet gratis i en månad via länken i Fördelszon­en.
1. Makrosläde Detta är en fokusering­sskena som gör att du kan flytta kameran en kvarts till en halv millimeter efter varje bild. Börja med att ställa in skärpan på den del av motivet som är närmast kameran, och vrid slädens skruv till exempel ett kvarts varv. Fortsätt tills hela motivet är fotografer­at vid olika fokusinstä­llningar. En släde kostar från några hundralapp­ar. 2. Program Du kan sätta samman alla bilderna i Photoshop, men det är ännu lättare och ibland bättre att göra det i ett specialpro­gram för stacking. Vi gillar Helicon Focus, och du kan använda programmet gratis i en månad via länken i Fördelszon­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden