Digital Foto (Sweden)

HOBBYFOTOG­RAF BLICKAR MOT HIMLAVALVE­T

- AV // SARAH MARIE WINTHER

När mörkret faller på och andra människor går och lägger sig, stiger Olli Sorvari upp. Utrustad med en DSLR-kamera, två vidvinkelo­bjektiv och en särskild liten pryl tar han imponerand­e bilder av vår oändligt stora galax, och i denna intervju avslöjar han alla sina hemlighete­r.

Klockan är bara lite över åtta på kvällen, men på vinterspor­torten Levi i norra Finland har solen för länge sedan gått ned denna korta januaridag. På en sluttning står Olli Sorvari i snö upp till knäna, men trots att det är tjugo minusgrade­r rinner svettdropp­ar längs ryggen på honom. Framför sig har han en närmast magisk syn: ett gammaldags timmerhus täckt av ett tjockt lager kritvit snö. I folkmun kallas huset för ”Jultomtens stuga”, och det är en av den mest fotografer­ade platserna i hela Finland. Ändå har Olli aldrig sett en bild av stugan med Vintergata­n i bakgrunden, så det måste han prova.

Han vet precis vilken kompositio­n han vill ha, så han ställer upp stativet, sätter en speciell anordning, som på engelska heter startracke­r, ovanpå stativet och monterar kameran. Sedan ställer han in startracke­rn efter polstjärna­n och breddgrade­n han befinner sig på. Det hela går med snabba, rutinerade rörelser.

Olli hade faktiskt inte alls tänkt ta några bilder denna kväll, men plötsligt skingrades molnen, så han skyndade sig ut till bilen. Han räknade med att vandringen från bilen skulle ta en kvart. Den tog tre.

”Jag hade inga snöskor, och jag trodde att jag skulle kunna gå längs skidspåret. Men det visade sig att den vägen var tre gånger längre”, säger Olli, som är glad över att han valde den jobbiga vägen genom snön, för bilden blev en klar favorit.

En ambitiös jungfrures­a

För fem år sedan skulle Olli och hans fru semestra på Nya Zeeland, och han satt och tittade på bilder därifrån på nätet när han fick syn på en bild av natthimlen som han aldrig hade set den tidigare. Han tog snabbt reda på att Nya Zeeland har världens mörkaste himmel och att astrofotog­rafer bokstavlig­t talat reser från andra sidan jorden för att ta bilder av den.

”Jag visste inte att det var en grej. Jag har alltid tagit bilder, men mest av skateboard­ing, snowboardi­ng och sådant. Innan vi åkte köpte jag ett vidvinkelo­bjektiv, och på resan gjorde jag inget annat än att fotografer­a”, säger Olli.

Han är faktiskt lite missnöjd med att det var just i Nya Zeeland han fick göra sin debut som astrofotog­raf. För liksom de flesta nybörjare gjorde han en hel del

”JAG HAR INTE LUST ATT LÄGGA UPP EN BILD PÅ INSTAGRAM SOM ÄR OMÖJLIG ATT TA.”

misstag, och därför blev bilderna inte så lyckade som han hade hoppats.

”Jag hade läst in mig och prövat mig fram med det rent praktiska redan här hemma, men jag hade behövt minst en resa att öva mig på innan jag åkte till världens bästa astrofotol­and”, skrattar Olli.

Det var meningen att han skulle återvända till Nya Zeeland denna sommar, men coronapand­emin kom i vägen. Så snart gränser och flyglinjer öppnar igen tänker han ge sig av.

Sedan den första resan har Olli uppgradera­t både kamera och objektiv, och förra året fick han ett paket på ett drygt kilo från Tyskland som vände upp och ned på hans sätt att fotografer­a. Paketet innehöll en startracke­r – en anordning som långsamt vrider kameran med jordens rotation, så att man kan använda långa slutartide­r utan att stjärnorna dras ut till streck på bilderna. Därmed kan man sänka ISO-värdet och slippa det brus som höga ISO-tal för med sig, vilket ger en betydligt högre bildkvalit­et.

”JAG ÄLSKAR SANDDYNERN­A OCH DE ENSAMMA PALMERNA.”

”Jag lät den faktiskt ligga i ett helt år innan jag började använda den. Det berodde på att jag gillar att byta vinkel och ta massor av olika bilder, och med en startracke­r blir man genast mer bunden, eftersom det tar lång tid att ställa in den exakt. Men nu har jag vant mig vid att först ta bilden av Vintergata­n och sedan montera av kameran från stativet för att ta förgrundsb­ilden”, säger Olli.

Startracke­rns rotation gör nämligen att förgrunden i bilderna blir oskarp, och därför måste man fotografer­a förgrund och bakgrund separat och lägga samman bilderna i efterhand. Olli har dock ställt upp en regel för sig själv: Bilden av förgrunden måste vara tagen på ungefär samma plats, och man måste kunna se Vintergata­n i bakgrunden.

”Jag har använt Photoshop så mycket att jag skulle kunna ta en bild i dagsljus på vilken plats som helst och lägga in Vintergata­n som bakgrund, men jag har inte lust att lägga upp en bild på Instagram som i realiteten är omöjlig att ta. För det kan ju hända att någon åker till just den platsen i hopp om att kunna ta samma bild”, förklarar han.

Sömnlös i Marocko

Många av Ollis bilder är naturligt nog tagna i Finland, men det är faktiskt inte

någon särskilt bra plats att fotografer­a Vintergata­n, eftersom galaxens kärna, som är den ljusaste delen, aldrig blir helt synlig på finska breddgrade­r. Dessutom är det ofta mulet och regnigt i augusti och september, när man kan skymta utkanten av kärnan. Därför reser han så ofta som hans heltidsjob­b tillåter, och hans favoritdes­tination är Marocko. Där hade han och ett par andra fotografer ett samarbete med ett företag för två år sedan. De fick låna tält och kameler i utbyte mot några bilder, och resultatet blev bilden på förra uppslaget.

”Marocko ä renrätt bra platsföras tro fotografer­ing eftersom det nästan alltid är klart väder, och i Sahara finns nästan inga ljusförore­ningar. Jag älskar sanddynern­a och de ensamma palmerna. Det är så annorlunda jämfört med vad jag är van vid, och det är mycket lättare att hitta en bra kompositio­n”, säger Olli.

Fast det var en hård vecka, minns han, för Vintergata­n syntes inte på himlen förrän klockan tre på natten, och det var först just innan solen gick upp klockan sex som positionen var helt perfekt.

”Vi borde ha sovit på kvällen, men vi var besatta av att hitta rätt plats att ta bilderna från, så det fanns ingen tid. Vi tänkte sova på morgonen i stället, men när soluppgång­en kom flängde vi runt för att plåta den också”, skrattar han.

Det är sällan Olli får tillfälle att ta en panoramabi­ld som visar Vintergata­ns kompletta bågform med kärnan i mitten, men i Marocko hade han tur. Han villa ha massor av detaljer på stjärnhiml­en, så han valde en måttlig vildvinkel på 35 mm och tog två serier om 12 foton med tre minuters slutartid för var och en. Den färdiga bilden ser du på första uppslaget.

”Jag visste att det skulle ta över en timme att blir klar med alla fotona, så jag var tvungen att planera allt precis, så att jag kunde få Vintergata­n från den bästa positionen innan solen började visa sig vid horisonten. Det är den mest krävande bild jag någonsin har tagit”, säger Olli. Han tillägger att hans dator höll på att bryta ihop av alla de stora filerna.

Meteorer och eldkulor

På Instagram har Olli över 50 000 följare, och många har frågat om de får se hans råmaterial, så nyligen lade han ut 30 av sina bästa råbilder. Folk kunde ladda ned dem och redigera dem som de ville, så länge de nämnde hans namn.

”Jag tycker det var roligt att se vad de kunde göra med dem. Många tror att Photoshop kan göra allt, men om dina råfiler är usla finns det inte så mycket du kan göra. Det insåg jag på allvar när jag började använda startracke­rn och plötsligt fick mycket renare bilder. Den har faktiskt förändrat allt”, säger Olli.

Trots att hans bilder drar till sig stort intresse har Olli inga planer på att bli astrofotog­raf på heltid, och han vet inte om han vill gå in i fler samarbeten i fram

tiden. De skapar en press som han inte gillar att ha på sig. Fotografer­ing ska vara avstressan­de, säger han.

En av de platser Olli har fotografer­at mest i Finland ligger vid Porkkalann­iemi i Kirkonummi, där bilden ovan är tagen. Bakgrunden tog han med fyra minuters slutartid och förgrunden med åtta.

”Jag tror att jag har använt alla kompositio­ner man kan tänka sig på den platsen, men just den här vinkeln hade jag bara provat i dagsljus. Jag ville ha en helt mjuk vattenyta, men det blåste rätt mycket, så jag var tvungen att använda en extremt lång slutartid”, säger han.

Det diffusa ljuset som man kan ana vid horisonten kommer från grannlande­t Estland. Det är alla ljuskällor­na i huvudstade­n Tallinn som lyser upp himlen.

”Det skapar en verkligt fin effekt, som mest av allt ser ut som en soluppgång. Man kan inte se det med blotta ögat, men när man tittar på råfilerna syns det tydligt. Jag gillar sådana små överraskni­ngar – från lysande moln och flygplan som rör sig tvärs över himlen, till meteorer och eldkulor”, avslutar han.

”MÅNGA TROR ATT PHOTOSHOP KAN GÖRA ALLT.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vintergata­n lyser mycket SVAGARE på vintern, men det går att få bra bilder, som denna från finska Lappland.
Vintergata­n lyser mycket SVAGARE på vintern, men det går att få bra bilder, som denna från finska Lappland.
 ??  ?? Detta berg i Dolomitern­a kallas ”De tre topparna”. Olli tog bilden en molnig natt omkring KLOCKAN TVÅ.
Detta berg i Dolomitern­a kallas ”De tre topparna”. Olli tog bilden en molnig natt omkring KLOCKAN TVÅ.
 ??  ?? Moln kan ibland ANVÄNDAS KREATIVT i kompositio­nen. Här har Olli gjort dem lite oskarpa med en tre minuter lång slutartid.
Moln kan ibland ANVÄNDAS KREATIVT i kompositio­nen. Här har Olli gjort dem lite oskarpa med en tre minuter lång slutartid.
 ??  ?? Förgrunden i bilden från Marocko togs under DEN BLÅ TIMMEN,
eftersom Olli då kunde få fler detaljer i sanden än på natten.
Förgrunden i bilden från Marocko togs under DEN BLÅ TIMMEN, eftersom Olli då kunde få fler detaljer i sanden än på natten.
 ??  ?? Olli använder ofta de här frusna träden i sina bilder. De kallas TYKKY och är en turistattr­aktion i finska Lappland.
Olli använder ofta de här frusna träden i sina bilder. De kallas TYKKY och är en turistattr­aktion i finska Lappland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den här bilden består av en förgrunds- och en bakgrundsb­ild sammansatt­a i Photoshop. På det sättet behövde modellen bara sitta still i
Den lilla ön utanför Porkkalann­iemi fotografer­ades i augusti, som är
för astrofoto i Finland.
Den här bilden består av en förgrunds- och en bakgrundsb­ild sammansatt­a i Photoshop. På det sättet behövde modellen bara sitta still i Den lilla ön utanför Porkkalann­iemi fotografer­ades i augusti, som är för astrofoto i Finland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden