Digital Foto (Sweden)

Hur tar jag hand om kameran på bästa sätt?

-

FRÅGA: Jag har en kamera och vill ta hand om den på bästa möjliga sätt. Jag fotografer­ar i alla sorters väder, så jag behöver tips om hur jag ser till att kameran får ett långt liv. Kan ni bidra med några goda råd?

SVAR:

Om du använder din utrustning i alla väder är det bäst att både kameran och objektiven är förseglade, så att de tål en del vatten om det regnar, och sand om du är på en strand och det blåser. Försegling­arna sitter i skarvar, vid lock och bakom knappar. De billigaste kameramode­llerna brukar inte vara förseglade. Om du inte vet om din kamera är förseglad, kan du läsa specifikat­ionerna på tillverkar­ens webbplats. Du kan ofta kolla om dina objektiv är förseglade genom att se efter om det sitter en gummiring omkring fattningen. Om din kamera inte är förseglad bör du inte använda den i regn. Nedan kan du se vad du särskilt bör göra för att förlänga livstiden för din utrustning.

Ni skriver ofta att ni föredrar att en batterilad­dare medföljer när man köper en kamera, i stället för att man laddar direkt till ett uttag i kameran. Vad är fördelen med en separat laddare?

Vi föredrar en laddare eftersom det ger möjlighet att ladda ett extra batteri hemma medan man är ute och fotografer­ar. De flesta kameror levereras med en batterilad­dare samtidigt som de kan laddas direkt. Detta är optimalt om man även vill kunna ladda i bilen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden