Digital Foto (Sweden)

CANON EOS R7

14 990 kronor

-

32,3 megapixel

1,62 miljoner punkter, skärm

30 bilder/sekund

612 gram

Med EOS R7 tar Canon åter steget in i klassen för kameror med APS-C-sensor – och det med besked, för EOS R7 är av en helt annan kaliber än Canons befintliga små M-modeller. Den spegellösa R7:an har samma RF-fattning som de större fullformat­smodellern­a i R-serien och tar upp tråden från den gamla, framgångsr­ika DSLR-modellen EOS 7D Mark II. Det är dock en underdrift att kalla detta för en uppgraderi­ng. R7 gör ett kvantsprån­g. Det gäller inte minst det formidabla fokussyste­met som tagits över från flaggskepp­et EOS R3. Fokusen kan upptäcka och följa människor, djur och fordon. Den arbetade både snabbt och säkert när vi t.ex. fotografer­ade fåglar, båtar och bilar i rörelse. Autofokuse­n växlar snabbt från ansikts- till ögonsöknin­g när personen kommer närmare, och detsamma upplevde vi med fåglar, där systemet först upptäckte kroppen, sedan huvudet och slutligen ögonen med osviklig säkerhet. Kameran kan ta 30 bilder per sekund med full autofokus. När vi tog både jpeg och råformat samtidigt i en lång serietagni­ng fick vi 45 bilder innan bufferten blev full och sa stopp. Den tömdes sedan på bara nio sekunder.

Designen är i stil med Canons större R-modeller, men R7 är lite mindre. Ergonomin är bra, och både handhavand­e och meny håller sedvanlig Canon-stil. Canon har placerat joysticken som kontroller­ar placeringe­n av fokuspunkt­er uppe vid sidan av sökaren, vilket är riktigt bra. Den är dock omgiven av ett inställnin­gsvred som gör att man lätt råkar justera exponering­skompensat­ionen av misstag när joysticken används.

R7 har samma upplösning som exempelvis EOS 90D, men bildsensor­n är helt ny och vi kunde se en tydlig skillnad i detaljåter­givningen, som nu är riktigt fin. Exponering­en var också säker.

I våra ögon har Canon träffat mitt i prick med EOS R7, för det är svårt att inte vara nöjd när man håller den i handen – inte minst när det är full fart i motiven. Dessutom är priset riktigt bra.

 ?? ??
 ?? ?? Kameran är vädertätad och har plats för två SD-kort av UHS-II-typ.
Kameran är vädertätad och har plats för två SD-kort av UHS-II-typ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden