Digital Foto (Sweden)

Lätt och snabb superzoom

Nikon NIKKOR Z 180-600mm F5.6-6.3 VR 23 990 kronor

-

Detta zoomobjekt­iv till Nikons spegelfria Z-kameror har vi väntat på länge, och många action- och naturfotog­rafer kommer säkert att bli frestade av de långa brännvidde­rna. Objektivet täcker inte bara ett stort område, det är också underbart lätt. Priset är dessutom attraktivt och på samma nivå som Sonys motsvarand­e objektiv.

Till skillnad från det äldre DSLR-objektivet, AF-S Nikkor 200-500mm F5.6E ED VR, är zoomfunkti­onen nu integrerad. Det betyder att objektivet behåller sin längd oavsett brännvidd. När du zoomar från 180 till 600 mm vrids zoomringen dessutom bara 72 grader, så vi kunde snabbt växla från den kortaste till den längsta brännvidde­n. På DSLR-versionen kräver det en vridning på 180 grader. Nikkor Z 180-600mm F5.6-6.3 VR är utrustat med en ny fokusmotor som arbetar snabbt och tyst. På vår Nikon Z 6II reagerade autofokuse­n snabbt och säkert när vi fotografer­ade snabba cyklister eller andra rörliga motiv. Den högsta förstoring­sgraden är 0,25x, så du kan även komma ganska nära små motiv. Närmaste fokusavstå­nd vid 180 mm är endast 1,3 meter. Det finns inbyggd bildstabil­isering som arbetar säkert.

När det gäller bildkvalit­et gör optiken verkligen ingen besviken med hänsyn till priset. Vid alla brännvidde­r är skärpan utmärkt från full bländaröpp­ning upp till F22, både i mitten av bilden och i hörnen. Vid 600 mm får man något finare skärpa från F7.1 än vid F6.3. Bildhörnen är en aning mörkare vid full bländaröpp­ning i hela zoomområde­t. Ett stort motljussky­dd och en tygpåse ingår.

 ?? ?? vrida. att är lätt Stativfäst­et Arca-komdock inte motDet är ns T amr o l t som patib e modeller. svarande
vrida. att är lätt Stativfäst­et Arca-komdock inte motDet är ns T amr o l t som patib e modeller. svarande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden