Digital Foto (Sweden)

Artificiel­l intelligen­s på gott och ont

ACDSee Photo Studio Ultimate 2024 2050 kronor

-

ACDSee har kryddat organiseri­ngs- och redigering­sprogramme­t Photo Studio Ultimate 2024 med artificiel­l intelligen­s, eller AI. Med AI Keywords kan programmet analysera bilder och skapa engelska sökord. Funktionen klarar detta förvånansv­ärt bra. Bilder av gråsparvar identifier­ades inte bara som fåglar, utan även som sparvar. Funktionen kände även igen byggnader, grodor, flygplan och mycket mer. Man kan söka på sökorden och lägga till dem i själva bilderna så att andra program kan se dem.

Även i redigering­sdelen finns nu AI-funktioner som kan lägga masker på himlen, huvudmotiv­et eller bakgrunden, så att man kan justera ljus, färger eller något annat i området utan att påverka resten. För det mesta fungerar detta bra, men inte lika bra som i Lightroom. Vi upplevde till exempel att bara hälften av en himmel blev maskerad. Med en AI-funktion kan du också ersätta himlen, men det fungerar inte lika in

telligent. Övergångar­na blev sällan snygga och vi var ofta tvungna att skala upp den nya himlen så att den täckte hela den gamla.

Det finns utmärkta funktioner för att förbättra bilder i både jpeg- och råformat med bland annat detaljerad­e ljusjuster­ingar och ett färghjul. Redigering­en når dock inte riktigt upp till Lightrooms nivå och brusreduce­ringen är dålig. Dessutom tog det mer än dubbelt så lång tid för ACDSee att exportera 25 råfiler till jpeg som det gjorde för Lightroom. Organisati­onsdelen har alltid varit ACDSees styrka, och så är det även i version 2024. Den är snabb, överskådli­g och full av funktioner som bara har blivit ännu bättre med AI Keywords. Samtidigt är Photo Studio utmärkt för att bläddra bland foton. Redigering­sdelen är utmärkt, men det finns bättre alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden