Digital Foto (Sweden)

Färgjuster­ing med precision

-

När du arbetar med landskapsb­ilder i Lightroom och inser att gräset inte alls ser lika inbjudande ut som det var i verklighet­en när du tog bilden, då har programmet en bra lösning. Det finns en funktion som du kan använda för att ta fram exakt de nyanser du önskar. Du hittar den i panelen Färgblanda­re, där du med hjälp av reglagen själv kan styra färgmättna­den exakt i varje nyans – utan att påverka andra nyanser i bilden.

1 Importera bilden i Bibliotek. Markera den och tryck på D för att gå till modulen Framkalla. Öppna panelen Färgblanda­re till höger. Klicka på Blandare och välj NML vid Justera. Här kan du justera färgerna med stor precision utan att andra nyanser påverkas. Klicka på Mättnad för att göra gräset grönare i det lite bleka motivet. Dra reglagen vid Gul och Grön åt höger tills du kommer till en lämplig nivå. Håll ett öga på bilden så att effekten inte blir för stark och börjar försämra detaljåter­givningen i bildens gröna partier.

2 Himlen är också en aning för ljus, så vi ska förstärka nyanserna lite. Fortsätt under NML, men klicka nu på Luminans, som justerar ljusstyrka­n i enskilda färger och alltså passar perfekt för justering av svaga nyanser. Dra i skjutregla­gen på samma sätt som tidigare. Den här gången ska reglagen vid Turkos och Blå dras åt vänster för att göra färgerna lite mörkare. Var noga med att högdagrarn­a och skuggorna i molnen inte förändras och börjar se artificiel­la ut. Om du klickar på Nyans kan du även arbeta med skjutregla­ge för varje enskild färg, men här ändrar du själva färgnyanse­n, så att exempelvis gräset kan bli mörkare grönt.

3 När du tycker att samspelet mellan det gröna gräset och den blå himlen ser bra ut, går du till modulen Grundlägga­nde. Här kan du finputsa svaga nyanser genom att dra reglaget vid Lyster åt höger, till exempel till +25. Sedan drar du reglaget under Klarhet en aning åt höger. I vårt fall blir det lagom med ett värde på +10. Det skapar en bra kontrast till bilden i dess helhet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gräset har blivit grönare och himlen har lite starkare blå nyanser.
Gräset har blivit grönare och himlen har lite starkare blå nyanser.
 ?? ?? En smart detalj i NML är att du även kan justera direkt på bilden med knappen Justera mättnad genom att dra i fotot. Det gäller bland annat även Luminans.
En smart detalj i NML är att du även kan justera direkt på bilden med knappen Justera mättnad genom att dra i fotot. Det gäller bland annat även Luminans.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden