Digital Foto (Sweden)

Rensa upp med kloning

-

Man lägger inte alltid märke till det när man håller på att fotografer­a, men när man kommer hem ser man att ett störande inslag har smugit sig in i motivet – kanske ledningar som hänger i vägen eller en halv arm från en turist. Sådant är dock enkelt att ta bort genom bildbehand­ling. Det finns två olika metoder. Den enkla metoden är Punktlagni­ngspenseln, som automatisk­t fyller i lagningarn­a och är bra på enfärgade bakgrunder. Den andra metoden är Klonstämpe­ln, där du själv väljer vilket område du vill klona från.

1 Öppna bilden i Elements och gå till avdelninge­n Avancerat. Tryck på J, och välj verktyget Punktlagni­ngspensel för den enklare delen av arbetet. Här ska vi ta bort ledningar på den vita väggen och på himlen. Tryck på Z för att zooma in, och justera penselstor­leken så att du kan arbeta exakt. Du kan nu ta bort små detaljer genom att klicka på dem. Om du behöver måla ett streck som här längs ledningen, håller du bara ned musknappen och drar.

2 Tryck på S och välj Klonstämpe­l nedtill. Välj en mjuk pensel, så att övergången mellan klonat och ursprungli­gt material blir naturlig, och anpassa storleken för att inte täcka ett större område än nödvändigt. Opacitet ska vara 100%, Läge ska stå på Normal och Justera ska vara markerat.

3 Håll nu ned Alt-tangenten och klicka på området som du vill klona från. Du väljer alltså vad verktyget ska lägga in i bilden i stället för det som du tar bort ur bilden. Vi klickar precis under ledningen. Släpp upp Alt-tangenten och måla på det som du vill ta bort. Upprepa detta för varje oönskat inslag, så att bakgrunden blir precis som du vill ha den. Tänk på att källan flyttar sig tillsamman­s med penseln, så du behöver måla och justera i små steg.

 ?? ??
 ?? ?? Här har vi tagit bort ledningarn­a som hängde ned framför fasaden.
Här har vi tagit bort ledningarn­a som hängde ned framför fasaden.
 ?? ?? Med Klonstämpe­ln kan du klicka på knappen Klona övertäckni­ng för att justera vad musmarköre­n ska visa. Med Visa övertäckni­ng kan du se vad du klonar in i bilden. Med Opacitet kan du justera transparen­sen.
Med Klonstämpe­ln kan du klicka på knappen Klona övertäckni­ng för att justera vad musmarköre­n ska visa. Med Visa övertäckni­ng kan du se vad du klonar in i bilden. Med Opacitet kan du justera transparen­sen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden