Digital Foto (Sweden)

DJURPORTRÄ­TTET

-

Bilden av ett ensamt stillaståe­nde djur är ett bra motiv att börja med. Det är en relativt enkelt bild att ta, eftersom det inte finns så många inställnin­gar att bekymra sig om.

Redan innan djuret är i fokus kan du med fördel ställa in kameran på bländarpri­oritet och välja den största bländaröpp­ningen. På så vis maximerar du ljusinsläp­pet och får oftast en fin bakgrundso­skärpa. Hur mycket oskärpa du får beror på bländaren och brännvidde­n.

Planera din kompositio­n

Den bästa chansen att komma så nära att du kan ta en närbild får du genom att låta djuret komma till dig. Kanske har du sett att en räv eller ett rådjur besöker din trädgård. Då kan du fotografer­a från ett fönster eller en uteplats. Annars kan du bege dig till platser där djuren rör sig i närbelägna naturområd­en. Leta efter rådjursspå­r, rävlyor i små kullar eller rester av ekollon som ekorrar har ätit.

När du har hittat en bra plats, helst lite dold för djuren, studerar du landskapet genom kamerans sökare för att få en känsla för hur du kan komponera bra bilder. Du kan inte veta var djuret kommer att vara, men om du känner till miljön kan du snabbt justera kompositio­nen. Använd tredjedels­regeln och placera djurets ögon på gränsen mellan bildens övre och mittersta tredjedela­r.

I ögonhöjd med djuret

Om du fotografer­ar under dagen ska du inte rikta kameran direkt mot solen, för att inte underexpon­era djuret. Placera dig så att du kan fota i ögonhöjd. Om det är ett rådjur kan du böja på knäna, om det är en räv måste du förmodlige­n ligga ner. Det ger närvaro i bilden. Om landskapet är öppet bakom djuret blir bakgrundso­skärpan större, eftersom landskapet och inte marken utgör bakgrund.

Om din kamera kan fokusera på djurögon väljer du detta läge. Annars väljer du ett litet fokusfält och placerar det på djurets ögon. På så sätt får du rätt skärpa. Ta bilderna i råformat för att få bäst förutsättn­ingar för senare redigering.

 ?? ?? När du fotografer­ar med teleobjekt­iv får du stor bakgrundso­skärpa, även med små bländaröpp­ningar.
När du fotografer­ar med teleobjekt­iv får du stor bakgrundso­skärpa, även med små bländaröpp­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden