Digital Foto (Sweden)

Inga fler optiska färgfel

-

Kromatisk aberration är ett optiskt fel som kan uppstå även i de bästa och dyraste objektiv. Felet förekommer i övergångar med stor kontrast, till exempel i bilder med motljus, där det visar sig som gröna och lila skuggor längs de mörka kanterna i motivet. Felet går inte alltid att se med blotta ögat, men när man zoomar in i bilden eller skriver ut den syns det tydligt. I Lightroom finns en särskild funktion som tar bort kromatisk aberration utan att färgerna i bilden förstörs. 1

Markera bilden i Bibliotek och tryck på D för att öppna den i modulen

Framkalla. Klicka en gång på bilden för att zooma in, och leta upp ett område med hög kontrast och kraftiga missfärgni­ngar där förändring­en syns tydligt. Öppna panelen Objektivko­rrigeringa­r till höger. Välj fliken Profil, och markera Ta bort kromatisk avvikelse. Nu bör de lila och gröna missfärgni­ngarna försvinna från det inzoomade området.

2

Det är inte alltid som funktionen kan ta bort alla missfärgni­ngar. Om problemet inte försvinner helt när du markerar Ta bort kromatisk avvikelse, går du till fliken Manuell, där du klickar på pipettverk­tyget Färgväljar­e för kantfärg. När du håller pipetten över ett område zoomar den in på de enskilda pixlarna, så att du ser tydligt om det fortfarand­e finns missfärgni­ngar. Klicka på området för att ta bort missfärgni­ngarna.

3

Om du fortfarand­e kan hitta missfärgni­ngar i bilden kan du klicka på dem med pipetten igen, tills du är nöjd med resultatet. Du kan även använda reglaget Mängd i avdelninge­n Överstråln­ing för att helt eliminera de lila och gröna nyanserna. Ju längre åt höger du drar reglagen, desto mer dämpas de lila och gröna färgerna i bilden.

 ?? ?? Mörka grenar mot en ljus himmel gav upphov till kraftig kromatisk aberration, men det gick snabbt att reparera i Lightroom.
Mörka grenar mot en ljus himmel gav upphov till kraftig kromatisk aberration, men det gick snabbt att reparera i Lightroom.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden