Digital Foto (Sweden)

Så styr du SKÄRPA & OSKÄRPA

Med skärpedjup­et kan du framhäva olika delar av dina bilder, men hur du reglerar skärpedjup­et kan vara svårt att förstå. En medlem i en fotoklubb skrev till oss och frågade. Här hjälper vi honom och alla andra att få rätsida på detta.

- AV // KRISTOFFER ENGBO

Sskärpedju­pet kärpedjupe­t kan göra stor skillnad för hur dina bilder ser ut. Med ett litet skärpedjup kan du få huvudmotiv­et att framträda mot en suddig bakgrund, och med ett stort skärpedjup kan du se till att allt i bilden blir skarpt och detaljerat.

Det finns flera faktorer som påverkar vilka delar av bilden som blir oskarpa och vilka som inte blir det. Vi fick en fråga från en fotoklubbs­medlem som var lite förvirrad över hur det hela egentligen fungerar. Vi vill naturligtv­is gärna hjälpa till, så i den här artikeln tittar vi närmare på de tre viktigaste faktorerna som påverkar skärpedjup­et. Om du ändrar någon av dem, påverkas storleken på det skarpa området.

Förutsäg skärpa och oskärpa

Skärpedjup­et är avståndet mellan den närmaste och den mest avlägsna punkten som återges med god skärpa. Framför och bortom punkten som kameran har fokuserat på uppstår ett område som också återges skarpt, och i en mjuk övergång blir oskärpan allt större ju längre bort från det skarpa området man kommer. Skärpedjup­et är större bortom fokuspunkt­en än framför – vanligtvis cirka 2/3 bortom fokuspunkt­en, men detta varierar med bl.a. brännvidde­n.

Vad som är en god och acceptabel skärpa beror på flera saker. Här spelar även betraktnin­gsavstånd, upplösning med mera en indirekt roll för skärpedjup­et, men det är inget du kan påverka när du fotografer­ar. Det kan du med de faktorer vi går igenom här.

På följande sidor visar vi hur mycket du kan påverka skärpedjup­et. Appen PhotoPills kan också hjälpa dig att se hur skärpedjup­et kommer att bli. Den kostar cirka 150 kronor. Skanna QRkoden här till höger för att se en video som visar hur du använder funktioner­na.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden