Digital Foto (Sweden)

Vad används BLIXTINSTÄ­LLNINGARNA till?

-

FRÅGA:

Jag har köpt en extern blixt för att få mer ljusstyrka. När jag använde kamerans inbyggda blixt kunde jag bara höja eller sänka blixtkompe­nsationen. Med den nya blixten har jag fått särskilda inställnin­gar som High-Speed-Sync, Stroboskop och Modelljus. Vad har man dem till?

SVAR:

Förutom funktioner­na nedan har den externa blixten fler fördelar än enbart ljusstyrka­n. Huvudet kan vinklas eller vridas för att undvika direkt ljus i ansiktet. Det ger dig ett mjukare ljus samtidigt som du slipper hårda slagskuggo­r. Den externa blixten laddas snabbare mellan exponering­arna. Dessutom kan du använda blixten som sändare eller mottagare från en annan blixt om du vill ha ljus från flera sidor. Om du väljer synkronise­ring med den bakre slutarridå­n kan du bland annat frysa ett snabbt motiv i rörelse med en lång slutartid. Då blir en del av motivet skarpt, medan resten är suddigt.

High-Speed-Sync

Du får tillgång till kortare slutartide­r än den normala synkronise­ringshasti­gheten på exempelvis 1/200 sekund. Vid porträtt i dagsljus kan du därmed använda en stor bländare och få bra bakgrundso­skärpa.

Stroboskop

Bra om du vill visa samma motiv på flera ställen i bilden. Här avfyras flera ljusglimta­r under en lång exponering på exempelvis en sekund. Det rörliga motivet fångas på bilden varje gång blixten avger en ljusglimt.

Modelljus

Används inte vid själva tagningen men är bra när du justerar belysninge­n vid exempelvis porträtt. Blixten lyser med fast sken på motivet så att du får koll på skugga och ljus innan du tar bilden.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden