Digital Foto (Sweden)

Allsidig kamera med AI-magi

Samsung Galaxy S24 Ultra (256 GB) 17 990 kronor

-

Samsung har lagt ribban för hur mångsidig kameran i en telefon kan vara. Utveckling­en fortsätter med toppmodell­en Galaxy S24 Ultra, som tar funktional­iteten ett steg längre än sin föregångar­e. Först och främst är det artificiel­l intelligen­s som driver utveckling­en. AI hjälper bland annat till att förbättra skärpan vid zoomning. Telefonen har två telekamero­r med brännvidde­r motsvarand­e 67 och 111 mm. Med hjälp av AI kan detta förlängas till 222 mm, nästan utan att bildkvalit­eten försämras. I resten av teleområde­t upp till maximala 2200 mm är skärpan bra för att komma från en digital zoom, även om kamerans behandling av bilden är hård och inte särskilt snygg vid de yttersta brännvidde­rna.

Förutom de två telekamero­rna finns en vidvinkelk­amera med bländare F1.7 och en brännvidd motsvarand­e 24 mm samt en ultravidvi­nkel motsvarand­e 13 mm med bländare F2.2. Vidvinkelk­ameran har 200 megapixel men tar bilder på 12 megapixel i standardlä­get, vilket bland annat ger bättre bilder i svagt ljus. Kameran levererar imponerand­e bilder med detaljrike­dom och dynamik av mycket hög klass. Även i mycket svagt ljus får man skarpa och färgrika bilder. Kameran ger även filmklipp av hög kvalitet upp till 8K. Hastighete­n i slow motion-klipp kan sänkasbety­dligt med bibehållet smidigt flyt i återgivnin­gen, eftersom telefonens artificiel­la intelligen­s fyller i extra bildrutor med gott resultat.

Vid redigering kanden artificiel­la intelligen­sen fylla i tomma ytor som uppstår när man rätar upp en sned bild eller flyttar ett objekt. Resultaten blir blandade och det fungerar bäst mot mycket enkla bakgrunder.

Det finns utrymme för förbättrin­g av telefonens AI-funktioner, men i grund och botten levererar Galaxy S24 en helgjuten upplevelse med massor av godsaker för kameranörd­ar. Den utmärkta Expert Raw-appen erbjuder till exempel manuella kamerainst­ällningar, ND-filter och astroläge med upp till 10 minuters slutartid.

 ?? ?? Pennanmedf­öljeroch kanblandan­natanvända­stillattre­digerabild­er ellerfjärr­styrakamer­an.
Pennanmedf­öljeroch kanblandan­natanvända­stillattre­digerabild­er ellerfjärr­styrakamer­an.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden