Djurens Rätt

Starbucks ska sluta med burägg

- LUCA PIRRO

Världens största kafékedja, Starbucks, ska sluta att använda ägg som kommer från hönor i bur.

Detta efter att Djurens Rätt tillsamman­s med koalitione­n Open Wing Alliance sedan april 2018 bedrivit en global kampanj mot företaget.

– Samtliga kaféer som ägs av Starbucks påverkas av beslutet som inkluderar alla typer av ägg som används i produktion­en; hela ägg, skalägg samt ägg som ingrediens, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsre­lationer på Djurens Rätt.

Beskedet om att Starbucks nu upphör med användning­en av ägg från hönor i burar, kommer efter att Djurens Rätt tillsamman­s med över 50 andra djurrättso­ch djurskydds­organisati­oner bedrivit kampanj och haft samtal med kafékedjan på både global och lokal nivå.

– Det här är goda nyheter! Att Starbucks upphör med burägg kommer helt klart göra skillnad för väldigt många djur. Samtidigt skickar det tydliga signa- ler till andra företag som fortsätter stödja den här typen av djurhållni­ng, säger Nathalie Söderström.

De närmare 20 000 kaféer som ägs och drivs av Starbucks ska vara buräggsfri­a år 2020. Starbucks kommer även att arbeta med att få sina licenstaga­re att implemente­ra beslutet, detta för att bli helt buräggfria i hela världen.

Benny Andersson, verksamhet­schef på Djurens Rätt säger:

– Att företag tar sådana här beslut är oerhört viktigt, ser vi till Sverige så försvann var femte hönsbur förra året. Det är tack vare att konsumente­rna säger nej till burägg och att fler och fler företag lyssnar på detta.

Nathalie Söderström säger att när Djurens Rätt inledde kampanjarb­etet mot burägg för tio år sedan levde 40 procent av hönorna i Sverige i burar, idag är siffran nere på 12 procent.

– Det innebär dock att det fortfarand­e är 1 miljon hönor som lever sina korta liv instängda i burar, säger hon.

 ??  ?? Djurens Rätts Nathalie Söderström och Benny Andersson på kampanjlan­seringen i Prag i april 2018. Världens största kafékedja skippar hönor i bur.
Djurens Rätts Nathalie Söderström och Benny Andersson på kampanjlan­seringen i Prag i april 2018. Världens största kafékedja skippar hönor i bur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden