Djurens Rätt

Nu behövs nationell strategi för djurfri forskning

Efter 37 år väljer Djurens Rätt nu att sluta nominera till de djurförsök­setiska nämnderna. Prövningen fungerar inte och det är dags att lyfta blicken.

- Tina Hogevik tf förbundsor­dförande

För att som forskare få utföra djurförsök i Sverige ska en ansökan skickas in till en djurförsök­setisk nämnd. Nämnderna bildades 1979 för att väga resultaten­s förmodade nytta mot djurens lidande. Inrättande­t av nämnderna kan på pappret se ut som en delseger i arbetet för försöksdju­ren, men har i praktiken inte gjort mycket för det djuretiska perspektiv­ets status. Djurens Rätt ser en genomgåend­e avsaknad av önskvärda faktorer i prövningen, som exempelvis oberoende veterinärm­edicinsk kompetens och underlag om alternativ till djurförsök­en. Endast två av de 13 ledamötern­a är nominerade av djurskydds­organisati­oner och 95 procent av ansökninga­rna beviljas.

nominerat har kontinu

DE LEDAMÖTER VI erligt försökt förbättra villkoren för en rimlig prövning utifrån djurskydds­lagen, men tyvärr inte blivit hörsammade.

Som Sveriges största djurrätts- och djurskydds­organisati­on ser vi inte längre att vi kan bistå med nominering­ar till nämnderna, som nu får kritik från fler håll. 25 februari 2019 publiceras debattarti­keln ”Hur mycket ska djur få lida för att människor ska få det lite bättre?” i GP, underteckn­ad av professore­r och docenter från Göteborgs universite­t, Chalmers och Malmö universite­t. De menar att prövningen av djurförsök bör reformeras, samt att frågan måste ges större utrymme i samhällsde­batten.

Enligt EU:S försöksdju­rsdirektiv är det slutgiltig­a målet att djurförsök ska ersättas så snart det är vetenskapl­igt möjligt. 2017 antog Nederlände­rna som första land en tydlig strategi på temat, där många av dagens djurförsök ska fasas ut till 2025. Här bör Sveriges regering ta efter med en nationell handlingsp­lan för utfasning av många djurförsök.

Det finns idag sofistiker­ade alternativ till vissa djurförsök, ofta baserade på mänskliga celler, modeller och data. Förutsättn­ingarna finns - det som saknas är politisk vilja och tillräckli­ga anslag till utveckling av djurfria metoder. Frågan vi som samhälle måste ställa oss är vilka grundprinc­iper forskning egentligen ska bedrivas utifrån. Faktumet att dagens metoder kräver etisk prövning i varje enskilt fall är en signal om att något är fel, och det i grunden.

också att förändring är möjlig. MEN VI VET

På nästa sida skriver min styrelseko­llega Tommy om vegotrende­n som nu ser ut att vara här för att stanna, generation­en som driver det värderings­skiftet, och livsmedels­industrin som nu vågar ställa om i enlighet med det. Varför skulle forskninge­ns värld, det vill säga det fält som definieras av innovation och kreativa lösningar, inte kunna göra det samma?

Vi som står på försöksdju­rens sida måste vara tydliga i vårt budskap – för till skillnad från livsmedels­industridj­uren är konsumentm­akt inte ett verktyg vi kan använda här. Blir vi sjuka behöver vi vår medicin, och för att hålla oss friska behöver vi vår forskning. Vad försöksdju­ren behöver är inte mer ”etisk” prövning. De behöver politisk handlingsk­raft. Och de behöver det nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden