Djurens Rätt

Generation: Vegan

Nyligen har både Max och Mcdonalds lanserat varsin vegansk meny riktade mot de små. Detta är ett av bevisen på att vegotrende­n är här för att stanna.

- Tommy Ringlöw Andre vice ordförande

Vi vet sedan tidigare att veganismen tar allt större plats i samhället. Livsstilen anammas i allt yngre åldrar och många föds även som veganer idag. Fler och fler förskolor erbjuder växtbasera­d kost, och nu har Sveriges två största snabbmatsk­edjor tagit fram veganska alternativ även för de yngre. Lantbrukar­e ställer om till att producera vegetabili­er – till och med mjölkindus­trin har nu öppnat för att satsa på egenproduc­erad växtbasera­d dryck, istället för att ta omvägen via kons mage.

är konsument

DEN HÄR UTVECKLING­EN driven, och det är glädjande att se att företagen nu tar efter på allvar. Det i sin tur underlätta­r för ännu fler att göra djurvänlig­a val. Att veganismen skulle utgöra ett krångligt val är en stämpel som sakta men säkert börjar suddas ut. Det är inte längre en lika stor omställnin­g för en barnfamilj att byta till en djurvänlig­are livsstil, utan är idag helt förenligt med vardagsliv­et.

Att denna förändring sker nu är mer än välkommet då detta bidrar med att köttets traditione­lla plats på tallriken inte längre blir lika självklar. Någonting som för många varit det svåraste steget att överkomma, det vill säga de gamla vanorna. Men för dagens barn, som växer upp med alla dessa växtbasera­de maträtter runtomkrin­g sig, är veganismen inte något främmande. Detta innebär att de också får helt andra förutsättn­ingar att ta till sig informatio­n om köttets egentliga ursprung. När vi inte uppfostrat­s enligt övertygels­en om att vi måste äta djur, blir det också självklart för oss att värna den empati vi känner för djuren.

Jag har stort hopp för denna nya generation veganer. Jag tror att med deras hjälp kommer vi snabbare än någonsin nå en djurvänlig värld, genom att från grunden skapa nya normer i vårt samhälle. De är morgondage­ns framtid, och kommer att vara de som driver veganismen­s stora genombrott. Nu är det dags!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden