Djurens Rätt

Djuretik och vinstintre­sse driver vego-utveckling

- Redaktione­n

Filosofen Elisa Aaltola menar att världen blir grå och trist om vi inte öppnar upp vårt medvetande för icke-mänskliga perspektiv. Djuretik kan berika våra liv och skapa ett varsammare förhållnin­gssätt till oss själva och andra varelser.

Aaltola ser dagens västerländ­ska idé, ”vi är bra som vi är”, som ett problem. Med ett sådant tankesätt har vi inte tålamod eller uthållighe­t att odla vår moraliska förmåga. Hon vill i stället framhäva de grekiska filosofern­as syn på dygd, att människan inte är född perfekt, att hela livet är en fråga om att odla sin moral.

Läs mer om Elisa Aaltolas spännande tankar på sidan 18.

Huruvida företagare som satsar veganskt gör det som ett uttryck för sin moral ska vi låta vara osagt. Men klart är att allt fler företagare tar beslut som i praktiken innebär en omställnin­g till växtbasera­t. Och även om det huvudsakli­ga skälet bakom besluten skulle vara det nakna vinstintre­sset, skulle exemplen fortfarand­e med rätta vara en inspiratio­n för andra företag att följa efter. Som MAX Burgers Christoffe­r Bergfors säger:

– Man kan göra bra saker, välja andra vägar än normen, och trots det vara ett vinstdriva­nde företag.

Mer om företagarn­as maxade vegansatsn­ingar på sidan 26.

På sidan 32 presentera­s en nyhet. Köttkonsum­tionen går ned. Allra mest minskar konsumtion­en av kyckling, efter många års ökning. Fler än 1, 5 miljoner kycklingar­s liv skonades i Sverige år 2018 jämfört med året innan.

På sidan 35 berättar Djurens Rätts Linn Bleckert att Djurens Rätts kampanj för kycklingar­na, 99 miljoner, fortsätter under år 2019.

– Syftet med kampanjen är att få folk att välja bort kyckling från tallriken, säger hon.

Det händer nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden