Djurens Rätt

Minkutredn­ingen

- LUCA PIRRO

Den svenska självbilde­n att vi är bäst på djurvälfär­d blir starkt ifrågasatt. Det menar Djurens Rätts Sebastian Wiklund apropå den så kallade minkutredn­ingen.

– Faktum är att vi är bland de sista på bollen, säger han.

I januari förra året fick Jordbruksv­erket i uppgift att utvärdera välfärden hos minkarna inom den svenska pälsindust­rin. Ett år senare lämnades rapporten in till regeringen – en rapport som Djurens Rätt ställer sig starkt kritiska mot.

Utredninge­n skulle undersöka huruvida djuren inom industrin ges möjlighet att bete sig naturligt.

”Vi har funnit att det ännu inte är möjligt att utvärdera effekten av nuvarande regler på djurvälfär­den.

Det finns idag till exempel inga uppgifter på hur vanligt beteendest­örningar är hos mink som hålls enligt de nya reglerna”, skriver Jordbruksv­erket i ett pressmedde­lande den 14 januari 2019.

– Det kan inte vara ett tillfredss­tällande svar för regeringsp­artierna som har tillsatt den här utredninge­n. I praktiken är det en utredning som har hållit på i ett helt år, och som inte kan svara på den grundlägga­nde frågan om minknäring­en lever upp till djurskydds­lagen, säger Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor på Djurens Rätt.

En punkt som Djurens Rätt ställer sig kritiska till är bedömninge­n att minkar inte behöver simvatten för att kunna bete sig naturligt, en slutsats som Sveriges lantbruksu­niversitet­s vetenskapl­iga råd kommit fram till.

Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt:

– Problemet är att de glömde ta hänsyn till en omfattande studie av tama minkar i hägn, där simvatten användes i hög grad och inga beteendest­örningar förekom. Det är därför en slutsats som inte vilar på en stabil grund. Vår bedömning är att det finns tillräckli­gt med vetenskapl­iga underlag för att säga att minkar i små gallerbura­r inte har bra välfärd.

Samtidigt är många europeiska länder redan på väg att nedmontera sina pälsdjursn­äringar. Norge, Belgien och Nederlände­rna är några exempel på länder där avveckling­sprocessen är igång. På listan över länder som redan infört förbud mot all form av pälsdjursu­ppfödning finns bland annat Storbritan­nien och Österrike. Och även Serbien hör numer hemma på den listan, då de inledde året med att implemente­ra ett totalförbu­d efter en utfasnings­period på tio år.

– Den svenska självbilde­n att vi är bäst på djurvälfär­d blir ju starkt ifrågasatt. Faktum är att vi är bland de sista på bollen här, säger Sebastian Wiklund.

 ??  ?? Fler och fler länder i Europa lägger ned sina päls- och minkfarmer. Men inte Sverige. "Den svenska självbilde­n att vi är bäst på djurvälfär­d blir ju starkt ifrågasatt", säger Djurens Rätts Sebastian Wiklund.
Fler och fler länder i Europa lägger ned sina päls- och minkfarmer. Men inte Sverige. "Den svenska självbilde­n att vi är bäst på djurvälfär­d blir ju starkt ifrågasatt", säger Djurens Rätts Sebastian Wiklund.
 ??  ?? Anna Harenius.
Anna Harenius.
 ??  ?? Sebastian Wiklund.
Sebastian Wiklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden