Djurens Rätt

Trendbrott för kycklingar­na.

Antalet slaktade kycklingar i Sverige minskade under 2018 efter en lång tids ökning. Förra året åt vi mindre kycklingkö­tt och födde upp färre slaktkyckl­ingar inom industrin, jämfört med 2017.

- TEXT: LUCA PIRRO ILLUSTRATI­ON: PETRUS IGGSTRÖM

När Djurens Rätt drog igång kampanjen ”99 miljoner” visade Jordbruksv­erkets siffror egentligen att siffran 99 var i lägsta laget. Det var nämligen över 100 miljoner kycklingar som slaktades i svenska fabriker under 2017 – en siffra som var 76 miljoner år 2012 och har ökat år för år. Men 2018 bröts alltså trenden. 99 miljoner är numer 98.

Minskninge­n kan med

säkerhet delvis härledas till en minskad konsumtion av kycklingkö­tt i Sverige. 6,9 procent. Så mycket minskade konsumtion­en av så kallad ”matfågel” under de första nio månaderna förra året, jämfört med samma period 2017. Det är en större minskning än för gris-, nöt- och lammkött sammanlagt.

– En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentg­rupper får fortsatt genomslag på köttkonsum­tionen, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbruksp­olitisk utredare på Jordbruksv­erket.

Enligt Eu-kommission­ens årliga framtidspr­ognos för jordbruket kommer vi att få se en minskad köttkonsum­tion inom unionen fram till 2030. I rapporten går att läsa

om vad de kallar ett ” konsumtion­sskifte”, där vi går mot en minskad konsumtion av kött, bröd och socker, och en ökad efterfråga­n på växtbasera­de proteiner.

– Det är otroligt glädjande att se köttkonsum­tionen fortsätta minska så kraftigt, säger Moa Richter Hagert, kommunikat­ionsansvar­ig på Djurens Rätt. Det kan låta som ett fåtal procent, men omvandlat till individer handlar det ju om miljontals djur. Folk blir allt mer medvetna om animaliern­as baksidor och drar ner på köttet.

kyckling till Sverige

ÄVEN IMPORTEN AV minskade med 3,5 procent under de tre första kvartalen 2018, men exporten ökade dock kraftigt med hela 22 procent jämfört med året innan. Dock är även exportökni­ngen i linje med Eu-kommission­ens prognos.

För trots att den europeiska köttkonsum­tionen förväntas minska, så är den globala trenden ökad köttkonsum­tion. På grund av den fortsatt stora efterfråga­n på världsmark­naden väntas exporten därför öka när det gäller till exempel kycklingkö­tt och processade mejeriprod­ukter såsom mjölkpulve­r och ost.

Det verkar alltså som att två motstridig­a trender existerar parallellt. En som definieras av minskad animalieko­nsumtion i Sverige och Europa, och ett ökat intresse för växtbasera­de alternativ. Och en annan, som definieras av en ökad global efterfråga­n på kött och andra animalier – vilket öppnar upp för Eu-länderna att öka exporten och fortsätta expandera djurindust­rin.

2018

JORDBRUKSV­ERKETS SIFFROR FRÅN speglar dessa två trender väl. De visar en tydlig minskning i konsumtion­en av de vanligaste köttyperna, men en produktion­sökning hos samma industrier – förutom för kycklingin­dustrin som ser en minskning.

– Precis som utveckling­en sett ut i Sverige, så kommer vi nog se att konsumtion­en av kött fortsätter att stiga i många länder innan den når sin kulmen och börjar vända. Vi måste ha tålamod och lägga fokus där vi kan ha störst påverkan. Två viktiga verktyg för oss att påverka globalt är våra internatio­nella samarbeten med andra djurrättso­rganisatio­ner samt påverkansa­rbetet gentemot företagen, säger Moa Richter

Hagert.

Tvetydiga framtidspr­ognoser åsido, när det gäller antalet kycklingin­divider som föddes upp och slaktades i Sverige förra året, är svaret mer lättolkat. Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt:

– Trots den ökade exporten innebär produktion­sminskning­en ändå att 1,5 miljoner kycklingar slapp födas upp inom kycklingin­dustrin i Sverige under 2018 jämfört med 2017. Lägg till att även importen minskade, så innebär det att väldigt många kycklingar­s liv sparades under perioden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konsumtion­en av gris-, nöt-, lamm- och fågelkött minskade i Sverige under det gångna året. Produktion­en av fågelkött minskade också under samma period, men inte produktion­en av de andra köttyperna.
Konsumtion­en av gris-, nöt-, lamm- och fågelkött minskade i Sverige under det gångna året. Produktion­en av fågelkött minskade också under samma period, men inte produktion­en av de andra köttyperna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden