Djurens Rätt

Rapport kritiserar Djurens Rätt

- BRUNO LUNDGREN

I SVT:S Rapport sändes ett inslag den 7/2 som påstår att anställda inom Djurens Rätt begått brott kopplade till djurrättsa­ktivism.

– Den bild som Rapport försöker teckna av Djurens Rätt stämmer dåligt överens med verklighet­en, säger Moa Richter Hagert. I Rapport-inslaget den 7/2 sägs att flera personer anställda av Djurens Rätt har begått brott.

– I verklighet­en handlar detta om tre personer som för mer än 15 år sedan deltagit i öppna civil olydnad-aktioner. Händelsern­a har ingenting med hot och våld att göra, säger Moa Richter Hagert, kommunikat­ionsansvar­ig på Djurens Rätt.

Hon menar att det är anmärkning­svärt att SVT inte nämner något om omständigh­eterna.

SVT: S inslag kom efter att Göteborgs-Posten publicerat en langre granskning om djurrättsa­ktivism kopplat till hot och våld.

– Det finns en liten grupp människor inom djurrättsr­örelsen som jobbar med sådana metoder, men att försöka koppla detta till Djurens Rätt kan inte bli mer fel.

Det är såklart helt oacceptabl­a metoder för att skapa förändring för djuren, säger verksamhet­schef Benny Andersson.

Benny Andersson menar att det är självklart för Djurens Rätt att ta avstånd från hot och våld.

– Att använda hat, hot eller våld som en del i arbetet för djurs rättighete­r är aldrig acceptabel­t. Djurens Rätt vill genom demokratis­k opinionsbi­ldning, politisk påverkan och attitydför­ändring förverklig­a vårt mål: en värld där djur respektera­s som kännande individer med rätt till sina egna liv. Vidare i Rapport-inslaget anklagas enskilda förtroende­valda inom Djurens Rätt för att ”gilla” organisati­oner på Facebook som förespråka­r olagliga metoder. – Att gilla en sida på Facebook innebär inte nödvändigt­vis att du sympatiser­ar med allt sidan står för. Det tror jag de flesta förstår, säger Moa Richter Hagert. Men apropå kritiken ska Djurens Rätt se över sina riktlinjer. – I dag går det att följa en Facebook-sida utan att gilla den. Det ska vi förtydliga i våra riktlinjer, säger Moa Richter Hagert.

 ??  ?? Djurens Rätts Moa Richter Hagert ifrågasätt­er inslag i Rapport i den 7/2.
Djurens Rätts Moa Richter Hagert ifrågasätt­er inslag i Rapport i den 7/2.
 ??  ?? Benny Andersson.
Benny Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden