Djurens Rätt

Hur många djur utnyttjas i djurförsök i Sverige?

- Staffan Persson Ansvarig för djurförsök­sfrågor på Djurens Rätt

Den senaste statistike­n från Jordbruksv­erket som finns tillgängli­g är för 2016, då det i Sverige avslutades försök på

612 311 djur. De flesta av dessa är möss, råttor, fåglar och fiskar. Enligt den svenska definition­en för djurförsök räknas även provfiske som djurförsök, vilket 2016 omfattade 6 411 934 fiskar och 4 796 bläckfiska­r.

Varför görs djurförsök­en?

Djur används i försök i Sverige på många olika sätt, och för olika ändamål. En stor del av försöken görs för att få kunskap om grundlägga­nde biologiska förlopp, i forskning om sjukdomar och behandling och för utveckling och testning av läkemedel och vacciner. Djur används även i försök i undervisni­ng, träning, för att kontroller­a fiskebestå­nden, för forskning om djur i livsmedels­industrin och om viltlevand­e djur.

Hur var 2018?

Jordbruksv­erkets omarbetade föreskrift­er och allmänna råd om djurförsök, som trädde i kraft i juli 2018, innebar tyvärr en försämring av djurskydde­t för de djur som används i försök. Med de omarbetade föreskrift­erna har det lagts över ännu mer på de regionala djurförsök­setiska nämnderna att besluta om tillämpnin­g av djurskydds­lagstiftni­ngen och att besluta om undantag från den, vilket de inte har rimliga förutsättn­ingar att göra.

Vilka är utmaningar­na framöver?

Målet på Eu-nivå är att ersätta alla försök på levande djur så snart det är vetenskapl­igt möjligt. För att Sverige ska kunna arbeta mot det målet behövs det fortsatt finansieri­ng av 3R-centret (som i dagsläget är finansiera­t till år 2020) och kraftigt ökad satsning på utveckling av alternativ­a metoder. De regionala djurförsök­setiska nämnderna behöver rimliga förutsättn­ingar att utföra prövning enligt djurskydds­lagstiftni­ngen – något de inte har idag. Och framförall­t behövs en nationell handlingsp­lan för arbetet med övergång till djurfri forskning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden