Djurens Rätt

Nöjer ni er så länge hönorna inte sitter i burar?

- Nathalie Söderström Ansvarig för företagsre­lationer Agnes

Jag har sett att ni hyllar företag FRÅGA: som väljer att skippa burägg, men det är inte som att hönorna har det så mycket bättre när de är frigående inomhus. Nöjer ni er så länge de inte sitter i burar? Jag tycker att vi borde ställa högre krav än så!

Hej Agnes!

SVAR:

Djurens Rätt tror att stora förändring­ar kan göras genom att påverka de allra största, mest inflytelse­rika företagen och få dem att anta policys som bidrar till att minska lidandet för djuren. Om de tar ansvar för djurens välmående så kommer producente­rna behöva anpassa sig efter det, vilket gör stor skillnad för de djur som är flest och som har det sämst.

Sedan vi började jobba med buräggsfrå­gan 2008 har antalet hönor i bur minskat från 40 procent till omkring 10 procent. Positiva siffror, men det betyder ändå att hela 900 000 hönor i Sverige lever sina liv i burar. En höna i bur har mindre yta än en ipad att röra sig på, kan inte sträcka ut sina vingar och lever hela sitt liv på ett gallergolv.

En rapport från Charity Entreprene­urship har rankat välfärden hos de vanligaste djuren i livsmedels­industrin, några vilda djurarter samt människor i Kanada och Indien, för att ta reda på vilka grupper som utsätts för mest lidande. Resultaten visar att människor i Kanada får den bästa poängen, 81 på en skala mellan +100 och -100, medan hönorna som sitter i burar i äggindustr­in fick sämst betyg, -57.

Det stämmer som du säger, att hönor som hålls i andra system än burar inte heller har det bra. Att välja bort ägg helt är det bästa du som enskild konsument kan göra för hönorna. Tips på hur du ersätter ägg finns på www.valjvego.se.

Även om vi önskar, och arbetar för, att samhället ska ställa om till vegansk kost, så kommer det inte att ske över en natt. Vi väljer därför att under tiden göra det vi kan för att djurens lidande ska minska. Att inga djur ska behöva leva i burar är det minsta vi kan begära.

 ??  ?? Bilden är tagen på en helt vanlig kycklingin­dustri någonstans i Sverige.
Bilden är tagen på en helt vanlig kycklingin­dustri någonstans i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden