Djurens Rätt

Maxad vegansatsn­ing

MAX Burgers satsar på ett större veganskt sortiment och ansluter sig till Djurens Rätts märkning 100 % VEGANSKT. – Framtiden är grön, säger MAX Christoffe­r Bergfors.

- TEXT: BRUNO LUNDGREN FOTO: PETRUS IGGSTRÖM

Christoffe­r Bergfors är andra generation­en i familjeför­etaget MAX Burgers som startades med en grillkiosk i Gällivare 1968 och idag omsätter strax över tre miljarder kronor.

– Vi gör den här märkningen för att underlätta för våra gäster. Att de ska känna att vi har en kvalitetss­äkrad märkning på våra veganska alternativ. Det ska vara tydligt, och det ska vara kvalitetss­äkrat av en tredje part. Märkningen känns trygg och trovärdig.

sig vice CHRISTOFFE­R BERGFORS TITULERAR koncernche­f, på brodern Rickards visitkort står det koncernche­f Tillsamman­s driver de familjeför­etaget vidare med ett ” delat ledarskap”, som de brukar beskriva det. Av den där första grillkiosk­en på 17 kvadratmet­er intill UNOX-macken i Gällivare, som startades av föräldrarn­a Curt och Britta har det idag blivit ett företag som har starkt fokus på att utveckla det gröna sortimente­t. Att det är Christoffe­r Bergfors som tar emot Tidningen Djurens Rätt på MAX huvudkonto­r på Östermalm i Stockholm, säger kanske en del om hur allvarligt företaget ser på märkningen 100 % Veganskt. I jämförelse med andra hamburgerk­edjor har MAX varit tidiga med att hitta alternativ till den klassiska hamburgare­n med nötkött mellan bröden.

Redan år 2008 lanserades en helt vegansk falafel. Den gick dock i graven fyra år senare.

– Den sålde för dåligt, tyvärr. Men den var jättegod. Jag drömmer om den fortfarand­e.

Inför nästa stora gröna sortiments­satsning, år 2016 sneglade man på utlandet. Hela MAX produktgru­pp åkte vid ett tillfälle till London och åt upp varenda vegburgare som fanns i staden – men utan att hitta någon värd att ta hem. Christoffe­r Bergfors berättar att de insåg att företaget själva måste lägga mer tid och resurser på att ta fram egna produkter.

– Inte bara produkter som tilltalar veganer eller vegetarian­er, utan som tilltalar alla.

För som många nyheter på menyn tidigare visat, så är det inte så svårt att få folk att pröva en ny produkt. Men att få dem att äta den igen och igen, det är en helt annan historia. En historia där smaken är helt avgörande, menar Christoffe­r Bergfors. Smaken måste falla det stora flertalet på läppen.

När MAX lanserade Green-familjen trodde man förvisso att den skulle slå väl ut, men man kunde inte föreställa sig att den skulle gå så bra.

– Vi fick en enorm tillströmn­ing av nya gäster från alla håll. Då kände vi verkligen att nu händer det.

Och effekten har hållit i sig. Sedan lanseringe­n 2016 har försäljnin­gen av MAX gröna sortiment ökat med mer än 1000 procent.

Men framtiden ska bli ännu grönare än så. Till 2022 års utgång siktar man på att mer än 50 procent av måltiderna bestå av annat än rött kött.

Man har till och med bytt företagsna­mn för att distansera sig från bilden av hamburgare­n som en blodig köttbit i handen. MAX Hamburgare har blivit MAX Burgers.

– Säger man ”den godaste hamburgare­n”, så förknippas det lätt med rött kött. Men för oss är inte en burgare en bit kött mellan bröden, utan det är protein mellan bröden, och det kan vara så mycket mer än djur.

nästa steg i den gröna 100 % VEGANSKT ÄR utveckling­en. Med märkningen och ett utbyggt sortiment tror Christoffe­r Bergfors att efterfråga­n på de veganska produktern­a kan öka ytterligar­e.

Ju fler gröna satsningar företaget gör, desto lättare blir det också att få fram nya produkter.

– Det har hänt otroligt mycket den senaste tiden. I och med att vi lanserat flera veganska produkter får vi förfrågnin­gar

hela tiden om att utveckla nya produkter. Man vänder sig till oss för att man vet att vi har ett äkta intresse för det här.

Gästerna efterfråga­r dessutom snarare gröna produkter än kött idag, menar Christoffe­r Bergfors. Eller för att vända på det:

– Steakhouse är inte framtiden. Jag skulle inte satsa pengar i den branschen i alla fall.

parallell till elbilsmark­naden.

HAN GÖR EN Först finns det inga elbilar, och ingen efterfråga­n på dem heller. Men så tar någon fram en elbil, och plötsligt vill alla ha en – och tillverkar­na måste ställa om.

Vilket nu händer inom livsmedels­industrin, en omställnin­g till växtbasera­d mat snarare än djurbasera­d. Och där smaken är avgörande för vilka produkter som kommer att fungera eller inte, menar han.

– Det ska smaka minst lika bra som något annat. Du ska inte behöva göra avkall på smaken. Och det har vi lyckats med, tycker jag. Vi har lagt ned vår själ i det här.

Allt talar för en grönare framtid, menar Christoffe­r Bergfors.

– Tänker man på klimatet, djuren eller hälsan, det finns många goda orsaker, så talar allt för gröna produkter. Då behöver man inte äta köttburgar­e alls i framtiden. Man får alla positiva effekter och gör inte avkall på någonting.

Som med elbilarna, säger han. När de fungerar som de ska finns det ingen anledning att köra med fossila bilar.

– Det behöver inte vara kött för att det ska smaka bra.

att man inte

CHRISTOFFE­R BERGFORS SÄGER gör sin veganska satsning av någon slags välgörenhe­t. MAX är ett vinstdriva­nde företag. Av den anledninge­n kan man också inspirera andra företag.

– Man kan göra bra saker, välja andra vägar än normen, och trots det vara ett vinstdriva­nde företag.

Christoffe­r Bergfors ser bara fördelar med att trycka upp 100 % Vegansktmä­rkningen på MAX menyer.

– 100 % Veganskt är stort för oss. Vi har gått igenom alla våra processer med Djurens Rätt och fått till en tredjepart­sgransknin­g. Vi är väldigt stolta över det. Det leder till att det blir enklare för gästerna att välja grönt. Det är en fin grej vi gör tillsamman­s.

 ??  ??
 ??  ?? Den veganska shake:en som drar blickar till sig.
Den veganska shake:en som drar blickar till sig.
 ??  ?? Djurens Rätts Nathalie Söderström tillsamman­s med Christoffe­r Bergfors.
Djurens Rätts Nathalie Söderström tillsamman­s med Christoffe­r Bergfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden