Djurens Rätt

Vegansk koncern under uppbyggnad

En vegansk koncern som hjälper bolag att erövra världen – och en vegansk folkaktie som handlas på börsen. Det är Måns Ullerstams ambition med Kale United.

- TEXT: BRUNO LUNDGREN FOTO: PETRUS IGGSTRÖM

Kale United startade på ritbordet 2017. Måns Ullerstam, tidigare entreprenö­r i it-branschen och inblandad i flera bolagsförs­äljningar, har blivit vegan – och på ritbordet ligger svaret på ett sökande. Vad han letade efter? Ett sätt att bygga ett företag som kan göra världen bättre och mer hållbar.

Det första idé-fröet till Kale United fick Måns Ullerstam när han satte sig ned för att se över sitt ppm-sparande. Han ville finna veganska och miljövänli­ga alternativ, för att placera pensionspe­ngarna någonstans där de kunde göra nytta.

– Jag insåg snart att det var omöjligt att hitta.

att kolla om han kunde HAN ÖVERGICK TILL köpa veganska aktier på börsen, men inte heller det gick – åtminstone inte om han ville få till en bred och någorlunda trygg portfölj med flera sorters bolag.

– Det är detta Kale United ska lösa. Vi är en blivande vegansk koncern som bygger en portfölj av veganska bolag.

Tanken är att Kale United ska hjälpa bolagen inom koncernen att växa genom skalfördel­ar och genom att skapa tjänster. Ett ekosystem där de veganska bolagen kan hitta samarbeten.

Måns Ullerstam menar att Kale United är unikt.

– Vad jag vet är vi ensamma om detta. Det finns ett antal amerikansk­a investerar­e och fonder som går in i växtbasera­de bolag, men de är inte öppna för allmänhete­n. Och i Europa finns någon enstaka fond som investerar på det här området, men de är heller inte öppna för allmänhete­n. Jag vågar påstå att vi håller på att skapa något unikt.

i dag ett mindre

KALE UNITED HAR REDAN ägande i en rad bolag. Och man letar löpande nya bolag, främst i Sverige men också globalt. Han menar att det finns många små bolag att välja på, men inte så många stora.

– Sverige har ett bra entreprenö­rsklimat. Och det finns en väldig entreprenö­rsanda inom växtbasera­de bolag. Många kommer från it-bolag, som jag själv, och vill göra nytta för världen.

Hur man ska definiera ett veganskt bolag är inte helt självklart, menar Måns Ullerstam.

– Ju mer man håller på med det här, desto mer förstår man att det är en gråzon. Om man tar cellbasera­t kött till exempel, hur ska man se på det? Det är ju kött man producerar, men man dödar inte djur.

från flera olika kriterier KALE UNITED UTGÅR för vad som ska uppfyllas för att ett bolag ska vara intressant. Klimatpåve­rkan och hur företaget kan uppfylla FN:S hållbarhet­smål är några faktorer som tas med i beräkninge­n.

– Jag tänker också att vi ska vara väldigt transparan­ta och låta aktieägarn­a ha en åsikt om detta.

En annan faktor att ta hänsyn till är förändring­sfaktorn, säger han. På så sätt får man bort företag som kanske i någon mån är veganska, men som inte har någon större betydelse för utveckling­en.

I slutet av förra året avslutade Kale United sin första investerin­gsrunda, där man via crowfundin­g fick in 2,7 miljoner kronor.

– Det är ett startskott, säger Måns Ullerstam. Vi har som målsättnin­g att ha cirka två investerin­gsrundor om året, för att bygga en större kassa.

Måns Ullerstam blev själv vegan “över en natt”. Huvudorsak­en var miljöaspek­ten. Det som fick honom och hans fru att tippa över till vegansk kost var en uppesittar­kväll med dokumentär­filmerna Forks over knives och Cowspiracy.

– Då sa vi att vi testar att vara veganer i några veckor. Det har jag aldrig ångrat. Det är absolut det bästa beslut jag har tagit i hela mitt liv.

United är Tobias

RÅDGIVARE I KALE Leenaert, grundare av EVA – en belgisk organisati­on som verkar för växtbasera­d konsumtion – och den internatio­nella organisati­onen Proveg. Rådgivare är även David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden.

Hur lång tid kommer det då att ta innan Kale United blir den stora koncernen med veganföret­ag och med en folkaktie på börsen?

– Kale United har redan nu byggt upp en portfölj av tio bolag. Dock kommer mognaden från traditione­lla investerar­e och pensionsfo­nder att ta cirka tre till fem år, tror jag. Vi kommer att växa och finnas på börsen när investerar­na har fått upp ögonen för att det här är det bästa området att investera i om man vill kombinera både hjärta och hjärna.

 ??  ?? Måns Ullerstam.
Måns Ullerstam.
 ??  ??
 ??  ?? Det är viktigt med smarta placeringa­r...
Det är viktigt med smarta placeringa­r...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden