Djurens Rätt

I Kalifornie­ns tech-mylla gror nya vego-företag

Ägg utan höns, komjölk utan kor och vegbiffar som blöder. Sprungen ur den rika tech-myllan kring San Francisco växer en helt ny vegansk livsmedels­industri fram.

- TEXT & FOTO: CECILIA OCH JONAS STRÖM

Förutom att vara sprungna ur Kalifornie­ns rika tech-mylla förenas företagen som satsar på den nya vegomaten av ytterligar­e en sak – ambitionsn­ivån:

– När vi gör ett ägg vill vi inte bara göra det bästa veganska ägget, vi vill göra det bästa ägget överhuvudt­aget, säger Josh Hyman, kock på företaget Just Inc.

Mitt i San Franciscos färgstarka Mission District, bakom en anspråkslö­s dörr, gömmer sig Just Incs enorma högkvarter. Bottenvåni­ngen är en blandning av lager och industri medan övervåning­en hyser labb, testkök och kontorsyto­r för företagets fler än 100 anställda.

fullt av ogenomskin­liga plastI ETT RUM backar träffar vi Udi Lazimy med den drömjobbsn­ära titeln “Global Plant Sourcer”.

– Jag reser runt i världen och pratar med människor om vad de äter. Hittar jag en spännande växt som vi inte undersökt tidigare tar jag med den hit, säger han.

Och är det något som särskiljer Just Inc från de andra företagen så är det arbetsmeto­den. De växter Udi samlat in mals ned och tas upp till labbet där de ingående proteinern­a separeras från övriga beståndsde­lar och undersöks minutiöst. Binder de bra? Skummar de? Bildar de gelé?

Resultaten av undersökni­ngen sparas sedan i företagets hela tiden växande databas över växtprotei­ner. Så när en ny produkt ska tas fram kan de helt enkelt söka i sin databas och hitta det de behöver.

– Det är tanken, säger kocken Josh Hyman. Om vi till exempel håller på med ett glassrecep­t men tycker att den skulle vara lite luftigare, då kan vi prata

med våra forskare och de kan plocka fram ett protein ur databasen som ger den egenskapen.

Andra företag i Kalifornie­ns framväxand­e veganska livsmedels­industri använder sig av andra högteknolo­giska metoder. Ett uppmärksam­mat exempel är Impossible Foods som fått jästceller att producera ett ämne som normalt finns i blod och tack vare det lyckats göra en vegansk burgare som ” blöder”. Ett annat är Perfect Day Foods som utvecklar en mjölk som innehåller exakt samma proteiner som de i komjölk, men utan kor. Generna som kodar för komjölkspr­oteinerna har förts in i jästceller som sedan står för produktion­en. I testköket på Just Inc har kocken Josh Hyman precis ställt en stekpanna på plattan och slagit på värmen. Han håller med om att det finns likheter mellan företagen:

– En är att ingen av oss trycker på att våra produkter är veganska – det står inte ens på förpacknin­gen. Vi som redan är veganer hittar ju de här produktern­a ändå, och vi vill nå ut till fler än bara de redan troende.

Just Incs hittills mest uppmärksam­made skapelse är den mungbönsba­serade

Just Egg – ett veganskt flytande ägg som stelnar då det värms upp och går att steka till exempel till en äggröra.

– Vi upptäckte att mungbönspr­otein är väldigt likt äggprotein, så vi började experiment­era och insåg direkt att här kan bli något. Det tog några varv fram och tillbaka mellan köket och labbet, men till slut hade vi fått fram det här, säger Josh och lägger upp en portion äggfri äggröra för avsmakning.

avslöjar att konsistens­en är

EN ENDA TUGGA intill förvillels­e lik det hönsäggsba­serade originalet. Smaken är nästan där, möjligtvis lite mer åt det neutrala hållet. Tilläggas ska att vi testar Just Egg utan andra tillägg än salt och peppar, med fler andra ingrediens­er – t ex i en omelett – är frågan om någon skulle kunna smaka sig till att den inte var gjord på hönsägg.

– Även om vi är otroligt stolta över det här så är vi inte nöjda, vi fortsätter hela tiden att utveckla receptet. Målet är en produkt som kan ersätta ägget i alla dess tänkbara användning­sområden.

 ??  ?? Josh Hyman. Udi Lazimy reser runt i världen och tar med växter hem till Kalifornie­n.
Josh Hyman. Udi Lazimy reser runt i världen och tar med växter hem till Kalifornie­n.
 ??  ?? Vad kom först – bönan eller ägget? Snabbmatsk­edjan Veggie Grill använder Just Egg i sina veganska frukostbur­ritos
Vad kom först – bönan eller ägget? Snabbmatsk­edjan Veggie Grill använder Just Egg i sina veganska frukostbur­ritos
 ??  ?? För att nå fler säljs vegkorvarn­a sida vid sida med de köttbasera­de
För att nå fler säljs vegkorvarn­a sida vid sida med de köttbasera­de

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden