Djurens Rätt

99 miljoner i Tv-rutan

Före jul uppmärksam­mades de svenska kycklingar­nas verklighet genom en gräsrotsfi­nansierad reklamfilm som sändes i TV. Nu fortsätter Djurens Rätts kycklingka­mpanj ”99 miljoner” med nya tag.

- TEXT: LUCA PIRRO FOTO: PETRUS IGGSTRÖM

Den 12 november förra året började bilder på de svenska industriky­cklingarna­s levnadsför­hållanden sippra in i vardagsrum runt om i landet. Filmmateri­alet i reklamfilm­en visade svensk kycklingin­dustri från insidan, och Youtube-profilen Therése Lindgrens röst uppmanade tittarna att välja bort kyckling från tallriken.

tid sändes kampanjUND­ER FYRA VECKORS filmen i TV4 och Tv4-play, vilket blev ekonomiskt möjligt tack vare riktade donationer från engagerade människor – mestadels via Facebook.

– Det är första gången vi gör tv-reklam och många har velat vara med och bidra för att göra detta möjligt, säger Linn Bleckert, kampanjkoo­rdinator på Djurens Rätt. Under de veckor reklamen sändes blev det över sju miljoner visningar för omkring två miljoner tittare. Så vi har verkligen nått utanför våra egna kanaler med budskapet om kycklingar­nas verklighet i och med reklamfilm­en.

fortsätter under KAMPANJEN 99 MILJONER

2019.

– Syftet med kampanjen är att få folk att välja bort kyckling från tallriken. Så Jordbruksv­erkets senaste siffror, som indikerar att konsumtion­en av kyckling gick ned mest av alla köttyper förra året, känns såklart glädjande. 2018 var ett lyckat år för kampanjen, men vi är långt från klara, säger Linn

Bleckert.

Under 2019 kommer kampanjen 99 miljoner vara en del av Djurens Rätts årliga sommarturn­é. Varje år har turnén ett tema, och i år är det kycklingar­nas situation som står i fokus.

– Sommarturn­én är ett perfekt tillfälle att sprida kunskap om kycklingar­nas verklighet. På turnén träffar vi tiotusenta­ls personer och får chansen att ge tips och pepp till väldigt många människor. Att välja vego är ju det enklaste sättet för oss konsumente­r att göra skillnad för kycklingar­na, som är de djur som är flest och har det allra sämst, säger Linn Bleckert.

 ??  ?? Influencer­n Therése Lindgren.
Influencer­n Therése Lindgren.
 ??  ?? Djurens Rätts reklamfilm nådde cirka två miljoner tittare.
Djurens Rätts reklamfilm nådde cirka två miljoner tittare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden