Djurens Rätt

Rädda Djuren-klubben

- LUCA PIRRO

Rädda Djuren-klubben är namnet på Djurens Rätts barnklubb för djurvänner upp till 13 år. Klubben växer som aldrig förr. Vi träffade medlemmen Wilma Sundevall för att ta reda på vad som lockar.

– Jag blev vegetarian för ungefär en månad sen, för att alla djur har det inte så bra. De kan bli instängda i små burar och så, säger Wilma Sundevall, 11 år och medlem i Rädda Djuren-klubben.

Förut var det bara storebror Frank som var medlem, men Wilma var mer intressera­d av medlemstid­ningen än brorsan, så nu har hon själv blivit medlem.

– Jag tycker väldigt mycket om tidningarn­a, de är roliga att läsa. Det brukar stå om olika djur och hur de har det. Och så tycker jag om att det finns pyssel i, säger Wilma.

Det är något hon inte verkar vara ensam om. På fem år har Rädda Djuren-klubben nämligen växt med hela 74 procent.

Sofie Alvén, ansvarig för Rädda Djuren-klubben:

– Vi ser ett ökat intresse för djurfrågor hos barn, och vi märker att vårt material engagerar. I takt med att intresset för djurrätt och vegofrågor växer i samhället generellt, så ökar behovet av bra material och verktyg för att prata om de här frågorna med barn.

Wilma är den enda i hennes familj som är vegetarian, men de åt mycket vegetarisk­t hemma redan innan hon bestämde sig. Och i Waldorf-skolan där hon går är nästan hälften av eleverna vegetarian­er. Egentligen hade Wilma velat bli vegetarian tidigare, men hennes föräldrar tyckte att hon behövde lära sig att äta en större variation grönsaker först.

Djurintres­set har hon haft länge, men det blev nog ännu större när familjen fick ett tillskott bestående av två marsvin, Stjärna och Tiger.

– Jag har velat ha djur jättelänge. Så fick jag äntligen Stjärna. Tiger är allas, men Stjärna är mest min. Men alla får ju leka med Stjärna såklart.

– De tog hand om en grannes hamster på somrarna, det var nog lite det också, säger Wilmas mamma Viktoria. Och så följde hon med en kompis på ridläger förra sommaren. Då kom de ofta tidigare för att rykta hästarna, och ville stanna kvar där varje eftermidda­g när det var dags att gå hem.

Kontakten med djur är självklar för många barn, och hur vi lär oss att skapa relationer till djur som barn kan vara tongivande för hur vi relaterar till dem som vuxna.

– Empati är en förmåga som behöver tränas, säger Sofie Alvén. Rädda Djurenklub­ben hjälper barn att utveckla sin medkänsla för alla levande varelser. Barn har en stark sympati för allt levande, vilket vi vill hjälpa till att uppmuntra och förstärka. Att i tidig ålder, på ett lekfullt och roligt sätt, kunna väcka tankar om vår relation till djur och hur djur behandlas, det tror vi är en väldigt viktig del i att skapa ett djurvänlig­t samhälle.

Men vad tycker medlemmen själv är bra med att vara med i Rädda Djurenklub­ben och att vara vegetarian då?

– Det är bra för att då dödar man inte så många djur, svarar Wilma.

 ??  ?? Wilma Sundevall tycker det är roligt att pyssla med medlemstid­ningen.
Wilma Sundevall tycker det är roligt att pyssla med medlemstid­ningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden