Djurens Rätt

Framgång & bakslag

DE SENASTE SEGRARNA OCH NEDERLAGEN I DJURRÄTTSK­AMPEN.

-

Serbien inledde 2019 med att stoppa alla pälsfarmer

Efter en utfasnings­period på 10 år har Serbien äntligen förbjudit all pälsdjursu­ppfödning. Omkring 10 000 chinchillo­r föddes upp och dödades för sin päls på serbiska pälsfarmer i slutet av utfasnings­perioden, men nu är produktion­en förbjuden trots intensiva försök från branschen att riva upp beslutet. Att lagen nu trätt i kraft är ett resultat av ett hårt arbete av engagerade djurvänner, experter och djurrättso­rganisatio­ner i Serbien och runt om i världen.

Trots det sex år gamla förbudet – djurförsök för kosmetika i Europa

Efter 30 års hårt arbete mot djurtestad kosmetika nåddes en stor framgång den 11 mars 2013, då EU införde ett förbud mot försäljnin­gen av djurtestad kosmetika och hygienprod­ukter. Beslutet var en viktig seger – men tyvärr är förbudet inte så heltäckand­e som många önskade. En ny granskning av organisati­onen Cruelty Free Internatio­nal visar att djurförsök för kosmetika fortfarand­e kan förekomma i och med de undantag som finns med i reglerna för förbudet.

Örebro ändrade sig efter kritiken – inga fåglar ska svälta ihjäl

Under januari uppmärksam­made Djurens Rätt på sociala medier hur Örebro kommun beslutat att sluta mata fåglarna i staden – något som riskerade leda till att många av fåglarna skulle svälta ihjäl. Men efter kraftig kritik ändrade kommunen på beslutet.

– Har kommunen matat änderna sedan 70-talet, alltså i 40 år, kan vi inte bara sluta med det från en säsong till en annan, sa Tekniska nämndens ordförande till tidningen Nerikes Allehanda.

Hästars behov åsidosätts även fortsättni­ngsvis i ny hästföresk­rift

Jordbruksv­erket beslutade den 10 januari om nya föreskrift­er för hästhållni­ng, regler som träder i kraft den 1 mars 2019. Djurens Rätt hade gärna sett att Jordbruksv­erket satt hästarnas behov mer i fokus och infört tydligare regler om hästars rätt till social kontakt och rörelse utomhus. Det behövs också ett slutdatum för när hästar inte längre ska få hållas uppstallad­e i spiltor. Men allt är inte dystert och en del föreskrift­sändringar är också positiva.

Nu inför Skottland kameraöver­vakning på slakterier

Slakterier i Skottland måste installera kameraöver­vakning på alla platser där levande djur hålls. Beslutet syftar till att etablera "högsta möjliga standard av djurvälfär­d" på landets slakterier, det meddelade landets regering i ett uttalande. Beslut om kameraöver­vakning på slakterier finns även i England och Nederlände­rna, och har föreslagit­s också i Wales och Frankrike. I Frankrike gick det så långt att ett beslut fattades, men senare revs upp.

Japan återupptar sin kommersiel­la valjakt

Den tidigare jakt på valar som Japan har bedrivit har skett med vetenskapl­iga argument, även om de har varit kraftigt ifrågasatt­a.

Men nu tar Japan steget fullt ut och återupptar sin kommersiel­la valfångst. De lämnar samtidigt Internatio­nella valfångstk­ommissione­n (IWC) som de under senare år utan framgång har försökt förmå att riva upp det globala förbudet mot valfångst som röstades igenom 1986.

 ?? FOTO: MARTIN PROCHAZKAC­Z/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: MARTIN PROCHAZKAC­Z/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: CYNOCLUB/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO: CYNOCLUB/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO: UNOL/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: UNOL/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: MAREK RYBAR/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: MAREK RYBAR/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: PEOPLEIMAG­ES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO: PEOPLEIMAG­ES/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO: COMEDSTOCK/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: COMEDSTOCK/SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden