Djurens Rätt

Camilla Bergvall

- TEXT: BRUNO LUNDGREN FOTO: PETRUS IGGSTRÖM

Det är lätt att engagera sig i Djurens Rätt. För drygt 10 år sedan blev Camilla Bergvall medlem – och nu är hon förbundsor­dförande. – Det är en fin sak, att man är lika värdefull för organisati­onen vare sig man är ideell, anställd eller sitter som styrelsele­damot. Men det är en utmaning att se till att gräsrötter­na fortfarand­e utgör basen när organisati­onen växer.

Det var debattgläd­jen som styrde in Camilla Bergvall på djurrättss­påret. På gymnasiets samhällsle­ktioner var det livliga diskussion­er och Camilla Bergvall ville gärna argumenter­a emot sin lärare. Vid ett tillfälle hamnade hon i läget att hon försvarade djurrättsa­ktivister.

– Då ställde läraren mig mot väggen och frågade, ” är du vegetarian?”. Då kände jag att nu faller min argumentat­ion, så jag sa, ”nej, men jag blir det nu”, berättar Camilla Bergvall.

Läraren följde upp samtalet med regel

bundna mellanrum. ”Hur går det nu då?”

– Första tiden gjorde jag det av envishet. Jag ska klara det här nu. Men sedan insåg jag ju att det var i linje med mina värderinga­r.

Något år senare fick hon en folder från Djurens Rätt i sin hand. Och då föll det sig naturligt för henne att bli medlem.

Kort därefter fick hon hem ett brev. Organisati­onen sökte folk för sommarturn­éstoppet i hemstaden Helsingbor­g.

– Jag visste inte riktigt vad man skulle göra, säger hon där vi sitter på Djurens Rätts kontor på Stora Nygatan i Malmö.

Men hon tvekade inte länge. Hon bestämde sig för att vara med.

– Det var ju skitroligt! Det var fantastisk­t att träffa massa andra som tyckte likadant.

DET VAR SOMMAREN 2009. Sedan dess har det rullat på med allt mer Djurens Rättengage­mang för Camilla Bergvall. Hon började som aktiv i Helsingbor­g, där hon senare också var lokal ordförande. Sedan pluggade hon i Malmö, men flyttade till Lund där hon också blev ordförande för lokalavdel­ningen. Och sedan tillbaka till Helsingbor­g för ett års ordförande­skap igen. Och nu, som 29-åring – och blivande förbundsor­dförande – flyttar hon till Malmö igen. ”Blivande”, för när vi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden