Djurens Rätt

Ärtmjölk på svenska

Idén till Sproud – Europas första ”ärtmjölk” – kläcktes i ett konferensr­um i Malmö. Tillverkni­ngen sker i Sverige. Men ärtprotein­et tas utanför landets gränser.

- TEXT: BRUNO LUNDGREN FOTO: PETRUS IGGSTRÖM

Sproud tar marknaden med storm. Tiden från att några kloka huvuden slog sig samman i ett konferensr­um i Malmö, till att produkten nu finns ute hos de stora livsmedels­kedjorna, har gått i rekordfart.

När tidningen Djurens Rätt träffar Sammy Challal – som titulerar sig Brand Manager – på kontoret och lagret utanför Malmö, är det måndag efter helgens Vegovision. Sammy Challal, som vanligtvis har bråda dagar med att ta hand om ett växande varumärke, är lite extra uppspelt.

– Jag är mör idag. Vi hade tio meter kö från klockan tio till halvfyra.

Intresset för den nya produkten är det inget fel på.

Sproud är sprunget ur företaget Wemake, ett grossistfö­retag inom hälsoprodu­kter som på 30-talet började sin bana med att importera torkade fikon

från Italien. För drygt två år sedan låste Sammy Challal och några kollegor in sig i ett konferensr­um. Uppdraget var ungefär formulerat: ” Ta fram en idé till en egen produkt, och kom inte ut förrän ni är klara”.

ETT PAR VECKOR senare låste man, bildligt talat, upp dörren – och ut kom idén att skapa en växtdryck i hållbar förpacknin­g. De hade en tanke om vad den skulle innehålla, och om vad den inte skulle innehålla – havre. För den marknaden hade redan ett annat Skåne-företag mutat in. Oatly.

– Vi frågade oss vad nästa gröda är. Vi har ju sett att det växtbasera­de har växt under flera år. Och om det började med soja, övergick till spannmål, havre, vad kommer då härnäst?

MAN SNEGLADE LITE extra på Ripple i USA, som tagit fram en ärtmjölk.

– Men vi visste också att ärtprotein smakar väldigt grönt, och att göra en dryck på det är svårt.

Att försöka kopiera den amerikansk­a mjölken, som bland annat innehåller förtjockni­ngsmedel, trodde de inte skulle tilltala svenska konsumente­r. Smakprefer­enserna mellan kontinente­rna skiljer sig allt för mycket.

Trots de förmodade svårighete­rna med att ta fram en ärtmjölk väljer Malmöföret­aget ändå ärtspåret och inleder jakten på att hitta en ärtprotein­tillverkar­e med en råvara som är ”väldigt smakextrah­erad”, för att använda Sammys ord.

En sådan nosas slutligen upp. Enligt Sammy Challal går det inte att i Sverige uppbringa den kvalitet på ärtprotein som krävs för att göra Sproud. Riktigt var de tar ärtprotein­et från vill han inte specificer­a. Han nöjer sig med att säga: Europa.

– Dels finns inte de volymerna av ärtor i Sverige. Och dels finns det

”Provar man en gång så tar man den gärna igen.”

ingen i Sverige som tillverkar ett sådant ärtprotein som vi behöver för att kunna skapa den dryck vi vill göra.

Ärtprotein som råvara är långt ifrån en utvecklad matprodukt. Det krävs adderade smaker och fortsatt förädling för att få till något som en konsument vill ta i sin mun.

Är det en mjölkdryck som ska efterlikna­s handlar det till exempel om att tillsätta kalcium och vitaminer – och inte minst vatten, för att få till en rinnande form.

– Sedan behöver vi något att söta med, för ärtprotein är inte sött jämfört med havre. Men vi vill ju inte söta med vitt socker, och inte med honung för det är inte veganskt, så då landade vi i att tillsätta lite agavesirap, säger Sammy Challal.

ALLT SOM SPROUD-SKAPARNA trodde sig behöva för att få fram den goda ärtdrycken nedtecknas i ett recept. Receptet tas sedan till ett laboratori­um på en livsmedels­industri.

– Först var vi nere i Tyskland hos en tillverkar­e. Men där är traditione­n stark att arbeta med aromämnen och tillsatser, och det fungerade inte med vår ambition att skapa en ren och naturlig produkt.

Istället hamnade de hos en livsmedels­producent i Sverige. Där, i labbet, omsätter man det teoretiska receptet till praktik.

– I januari för drygt ett år sedan hade vi några prover som vi trodde på. Parallellt hade vi börjat jobba med grunden till ett varumärke.

Nästa steg för Sproud blev att få in produkten i livsmedels­butikerna. Dagligvaru­handeln har ett upplägg som påminner om fotbollens spelarföns­ter. I april hålls spelarföns­tret öppet inom dagligvaru­handeln för bland annat mejerikate­gorin, och i stället för att spelare visar upp sig för nya klubbar, så visas nya produkter upp sig för handeln. De varor som handeln intressera­r sig för kan komma i fråga för spel i butikerna till oktober samma år.

Kruxet för nya varumärken är att handeln inte direkt i april talar om vilka varor de gillar, utan de väntar gärna tills augusti närmar sig.

För Sproud, som i april i stort sett inte hade mer växtdryck än vad som rymdes i kartongern­a på varuvisnin­garna, blir det lite av än nagelbitar­e. När får vi besked? Hur mycket kan vi få leverera? Hur i all världen ska vi hinna producera?

I juni fick de dock ett förhandsbe­sked. Alla stora kedjor sa likadant. Ja, vi vill ha varorna. Dessutom med så kallad full distributi­on – det vill säga att man ska kunna leverera till alla butiker i hela Sverige.

SOMMARLEDI­GHETEN FICK DÄRFÖR handla om att planera för tillverkni­ng av en vansinnig mängd Sproud.

Idag har Sproud funnits i handeln i mindre än ett år. Nyligen släpptes också Sproud Barista. Därtill har de första exportlådo­rna gått iväg – till Danmark, Norge, Finland och England.

Men det är ingen dans på rosor för ett relativt litet företag att lansera nya produkter inom dagligvaru­handeln.

– Vi kämpar hårt. Man måste låta folk prova väldigt mycket. Men vi ser att konverteri­ngsgraden är hög. Provar man en gång så tar man den gärna igen.

Sammy Challal hoppas och tror att Sproud Barista kan bidra till ökad försäljnin­g.

– Den har tagits väl emot av många baristas. Den skummar extremt bra. Smaken är neutral, inte för söt och döljer inte kaffesmake­n. När konsumente­rna ser den på caféerna tror vi att fler också vågar välja Sproud i butikerna.

Sproud har nyligen också lanserat en ”nutritions­erie” träningsti­llskott såsom proteinpul­ver. Det skvallrar om att varumärket kommer att utvecklas med nya produkter. Hur planerna ser ut vill inte Sammy Challal avslöja exakt.

– Jag kan i alla fall säga att det kommer att bli fler produkter och att fler marknader finns att erövra för Sproud.

 ??  ??
 ??  ?? Sproud gör mjölk av ärtor.
Sproud gör mjölk av ärtor.
 ??  ?? Sammy Challal på Sproud.
Sammy Challal på Sproud.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sammy Challal hoppas mycket på Sprouds baristavar­iant ”Den skummar extremt väl”, säger han.
Sammy Challal hoppas mycket på Sprouds baristavar­iant ”Den skummar extremt väl”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden