Djurens Rätt

Framgång & bakslag

DE SENASTE SEGRARNA OCH NEDERLAGEN I DJURRÄTTSK­AMPEN.

-

Nu stoppas djurplåger­iet under Toro de la Vega

Djurens Rätt har vid flera tillfällen skrivit om den spanska festivalen Toro de la Vega – en festival som har ägt rum i staden Tordesilla­s – där tjurar får spjut och lansar kastade på sig tills de förblöder till döds under stort lidande. Men nu har Spaniens högsta domstol satt stopp för djurplåger­iet. ”Toro de la Vega är historia” skrev det spanska djurpartie­t PACMA på sin Facebook-sida, där de skriver om en tio år lång kamp för att stoppa den plågsamma traditione­n.

Smygtagna bilder avslöjar hur kalvar blir slagna och sparkade

Nytt filmmateri­al visar hur unga kalvar som transporte­ras från Irland till Frankrike blir slagna och vanvårdade. En del slag är så kraftiga att kalvarna ramlar omkull. Kalvarna föds upp, transporte­ras och slaktas för att bli kalvkött – en produkt som av många räknas som en delikatess. De smygtagna bilderna har spelats in av organisati­onerna L214 och Eyes on Animals, och visar hur fruktansvä­rt kalvar från Irland behandlas på en uppsamling­splats i Frankrike på väg till Nederlände­rna.

Kina luckrar upp kraven på djurförsök för kosmetika

Kinas tidigare strikta djurförsök­skrav på alla kosmetiska produkter börjar luckras upp, ett stort och viktigt framsteg. Men det innebär fortfarand­e inte att kraven slopas – vilket har rapportera­ts på vissa håll. Beslutet gäller endast befintliga produkter på den kinesiska marknaden. För nya produkter som importeras och ska ut på marknaden har inget förändrats – där gäller fortfarand­e att företag som exporterar till Kina måste lämna in data från djurförsök om råvaror som inte redan finns registrera­de.

Opposition bildar majoritet för försvagat djurskydd

Utifrån ett förslag från riksdagens miljö- och jordbruksu­tskott röstade riksdagen i april igenom att kravet på "förprövnin­g" ska bort. Majoritete­n i den här frågan består av M, KD, C, L och SD. Förprövnin­g är en form av bygglov som ska sökas hos länsstyrel­sen inför om-, nyeller tillbyggna­d av djurstalla­r och hägn. Länsstyrel­sen granskar den planerade byggnation­en utifrån djurskydds­lagen för att se om den uppfyller kraven på djurskydd och djurhållni­ng.

Tysklands sista pälsdjursf­arm har stängt

För ett par år sedan tog Tysklands politiker ett beslut om att införa striktare regler för de djur som hålls för sin päls – ett beslut som i praktiken gjorde pälsdjursf­armning omöjlig. I april stängdes därför Tysklands sista pälsdjursf­arm, vilket innebär att det inte längre förekommer någon pälsdjursf­armning alls i Tyskland, som därmed blir det senaste europeiska land att avveckla denna typ av djurhållni­ng.

Löften om förbättrin­g för kycklingar­na i EU följs inte

Under oktober 2018 röstade Eu-parlamente­t för en mängd förbättrin­gar för kycklingar­na i unionen. Den första uppföljnin­gen är dock en besvikelse och tyder på att de stora förändring­arna inte kommer att ske. Faktumet att kycklingar har det trångt och växer för snabbt får inga förslag på lösningar. Det adresseras inte alls av EU:S utskott för miljö, folkhälsa och livsmedels­säkerhet, trots att det togs upp under omröstning­en i parlamente­t.

 ?? FOTO: IKARS/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: IKARS/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: ALBERTO CLEMARES EXPOSITO/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: ALBERTO CLEMARES EXPOSITO/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: EYES ON ANIMALS & L21 ??
FOTO: EYES ON ANIMALS & L21
 ?? FOTO: UNOL/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: UNOL/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: STUDIO PEACE/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: STUDIO PEACE/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: ALEKSANDRA SAVELJEVA/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: ALEKSANDRA SAVELJEVA/SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden