Djurens Rätt

Sveriges djurvänlig­aste kommun koras

- BRUNO LUNDGREN

Djurens Rätt vill påverka kommunerna att tänka mer på djuren. Det görs genom att kartlägga och ranka hur bra kommunerna är på att ta djurvänlig­a beslut. Sveriges djurvänlig­aste kommun utses inom kort.

– Syftet med Djurens Rätts kommunrank­ning är att försöka påverka dem att ta steg i rätt riktning, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens Rätt och ansvarig för kartläggni­ngen. Vi vill väcka en tävlingsin­stinkt mellan kommunerna.

Kommunrank­ningen är ett sätt att ta ett samlat grepp för att hitta Sveriges djurvänlig­aste kommun. Tidigare har organisati­onen gjort kartläggni­ngar avseende förhållnin­gssättet till påskfjädra­r, burägg och fyrverkeri­er på kommunnivå.

Den aktuella kartläggni­ngen består av tre delar. Ju större påverkan för djuren desto högre poäng. Den ena handlar om hur mycket kommunen satsar på vegetarisk­t och veganskt. Den andra handlar om djurskydds­krav vid upphandlin­g. Och den tredje berör frågor såsom påskfjädra­r, djurförsök­sfria hygienprod­ukter eller fyrverkeri­begränsnin­gar, till exempel.

Cecilia Mille hanterar i skrivande stund kommunerna­s enkätsvar.

– Jag ser ju redan nu att kommunerna är måna om att hamna bra i rankingen.

Framåt sommaren, då kommunrank­ingen är tänkt att publiceras, tror Mille att den kommer att få ett stort genomslag i lokalpress­en.

– Då kan vi också stödja våra lokalorgan­isationer i att bedriva påverkansa­rbete mot beslutande organ i kommunerna, säger hon.

Catja Kaloudis, opposition­sråd och gruppledar­e i Sundbyberg, tror att Djurens Rätts kartläggni­ng kan få effekt på kommunal nivå.

– Jag tror mycket på de här listningar­na. Att tävla om att göra rätt, det är en bra tävling.

Sundbyberg är med på listan över kommuner som avstår från att köpa ägg av hönor som lever i bur. Men inte på den fjäderfria listan.

Catja Kaloudis parti, Vänsterpar­tiet, har tidigare i år motionerat om att Sundbyberg ska fatta beslut om att inte påskpynta med fjädrar från fåglar. I motionen hänvisar man till Djurens Rätts kartläggni­ng kring fjäderfäns lidande för påskfjädra­rnas skull.

Motionen har tagits upp i lokalpress­en i Sundbyberg. Det kan leda till att fler invånare i kommunen får upp ögonen för frågan, menar Catja Kaloudis.

– Att synliggöra och lyfta fram goda exempel är ett bra sätt att åstadkomma förändring, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden