Djurens Rätt

Minkunders­krifterna överlämnas

- LUCA PIRRO

Förra årets sommarturn­é hade som fokus att uppmärksam­ma de svenska minkarnas situation inom pälsdjursi­ndustrin. Genom kampanjen Pälslöftet har namnunders­krifter samlats in för ett förbud. Nu är underskrif­terna överlämnad­e till politikern­a.

Den 28 mars i år var det dags för Djurens Rätt och Djurskydde­t Sverige att överlämna minkunders­krifterna till landsbygds­minister Jennie Nilsson. Över 100 000 engagerade svenskar höjde sina röster och uppmanade politikern­a till ett förbud.

Några dagar efter att underskrif­terna överlämnat­s trädde den nya djurskydds­lagen i kraft. En lag som förde med sig förbättrin­gar på många fronter, men som trots det fortfarand­e tillåter att minkar hålls i bur och dödas för sin päls. Under 2018 gjordes en utredning för att utvärdera välfärden hos minkarna inom pälsdjursi­ndustrin. Men Jordbruksv­erket som stod för utredninge­n redovisade i januari att de kommit fram till att det behövs ytterligar­e forskning för att veta om minkarna har möjlighet till naturligt beteende.

– Vi håller inte med om att fler utredninga­r behövs, säger Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor på Djurens Rätt. Det finns redan tillräckli­gt med fakta för att slå fast att detta är en djurhållni­ng som inte lever upp till djurskydds­lagen. Nu går ärenden in för beredning på näringsdep­artementet och vi ligger på för att de ska gå framåt i frågan.

Djurens Rätts årliga kartläggni­ng av inspektion­erna på Sveriges minkfarmer visar på fortsatt stora brister inom industrin. På landets 70 minkfarmer genomförde­s 17 inspektion­er av Länsstyrel­sen 2018, och trots att majoritete­n av inspektion­erna var föranmälda så hittades brister på fler än hälften av farmerna.

Liksom tidigare år är bristerna censurerad­e i rapportern­a, med hänvisning till att enskilda företagare kan lida skada om informatio­nen kommer ut.

– Det är såklart oroväckand­e att informatio­n om hur det ser ut på minkfarmer­na i Sverige inte görs tillgängli­g för allmänhete­n, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt. Det är av stor vikt för djuren att transparen­sen ökar och att djurens välmående tas på allvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden