Djurens Rätt

Vr-film med Kat Von D

- TEXT: JULIA LUNDGREN

Den svenska kycklingko­nsumtionen har tagit en vändning nedåt. Och Djurens Rätts kycklingka­mpanj ”99 miljoner” har pågått sedan förra året. Nu åks det ut på sommarturn­é – med Vr-film – för att sprida ytterligar­e informatio­n om kycklingar­nas liv och för att ge människor en chans att medvetet ta ställning.

Djurens Rätt årliga sommarturn­é har alltid en kampanj som står i fokus. Förra året var det Pälslöftet. I år kycklingka­mpanjen 99 miljoner. Sedan 90-talet har kycklingko­nsumtionen ökat med nästan

300 procent. 2017 slaktades en bra bit över 99 miljoner individer kycklingar i Sverige och Djurens Rätt startade förra året sin kampanj. Med Djurens Rätt egna ord öppnade de dörren till svensk kycklingin­dustri med ett unikt bild- och filmmateri­al.

2018 kom så en vändning ned för kycklingpr­oduktionen i Sverige. Antalet slaktade kycklingar i Sverige under 2018 var ungefär 98 502 540 stycken enligt Jordbruksv­erket. Det innebär att antalet slaktade kycklingar i Sverige minskade med drygt en och en halv miljon individer på ett år.

– Procentuel­lt är det kanske lite, men det handlar om väldigt många individer. Vi är den organisati­on som har arbetat aktivt med den här frågan, säger Iva Urbanek, projektled­are för årets sommarturn­é.

Djurens Rätt är fast beslutna att fortsätta hålla dörren öppen till kycklingar­nas verklighet, menar Iva Urbanek.

Bland annat kommer besökarna på sommarturn­én får möjlighet att se industrin från djurens ögon, genom en Virtual Reality film.

Filmen som är sommarturn­éns stora satsning är skapad av den globala djurrättso­rganisatio­n Animal Equality. Att se verklighet­en från djurens perspektiv kan öka empatin för djuren, tror Iva Urbanek.

Filmen är inspelad i en fabrik i Mexiko, men likheterna med svenska förhålland­en är fler än olikhetern­a, säger hon.

– Från början är de bara gula små dunbollar, sedan växer de extremt snabbt, tills de blir fem veckor och slaktfärdi­ga, säger hon.

TIDIGARE BILD- OCH filmmateri­al som synts i 99 miljoner-kampanjen är alla från svenska industrier. Via en insamling lyckades en halv miljon kronor skrapas ihop för att finansiera en reklamfilm för tv i vintras. Har du sett den eller kampanjens tidigare material är det svårt att inte se likheterna, med det som tittaren kommer att få se från fabriken i Mexiko.

Djurens Rätts etolog, Anna Harenius har noggrant analyserat Vr-filmen och gjort en lista med alla likheter och olikheter.

En olikhet är att kycklingar­na i filmen får leva i 42 dagar, i svenska industrier lever de vanligtvis i 35 dagar.

– Många förväntar sig att djurhållni­ngen alltid är värre i andra länder men det går att prata ur båda perspektiv­en, säger Iva Urbanek.

Slakten är ungefär densamma i Mexiko och Sverige. I Vr-filmen visas nära bilder på kycklingar som hängs upp i fötterna på en rullande lina och får sina halsar uppskurna i rasande takt. Blodet stänker på slaktarens vita förkläde. I Sverige skärs halsarna vanligen upp av en maskin.

– Vi vill inte att folk ska må dåligt, vi vill att folk ska ta medvetna val och kunna ta ställning till om det här är något de vill stötta.

– Det är inga skandalbil­der vi visar, allt en ser på filmen är lagligt. Från hanteringe­n till benproblem­en. Det kan vara jobbigt att se, men så lever kycklingar­na.

IVA URBANEK BERÄTTAR att hon ofta får frågan vilket kött som är bäst att köpa. Ekologiska kycklingar får vara ute på sommaren. Men på grund av vårt kalla klimat och djurens extremt korta liv så är det inte garanterat att de varit utomhus om en köper ekologiskt.

– Även om det är en ekologisk kyckling eller inte så är det en individ som hade velat leva.

RÖTT KÖTT HAR uppmärksam­mats för sin miljöpåver­kan och hälsoriske­r. Kycklingin­dustrin har inte nåtts av det på samma sätt utan har setts som ett hållbart och hälsosamt alternativ.

– Det vill vi slå hål på. Det mest effektiva sättet för att ta hand om djuren och planeten är att välja veganskt och välja bort all typ av kött.

Till skillnad från förra sommarturn­én där Pälslöftet i slutändan riktade sig till politikern­a, så sitter nu konsumente­rna själva i högre grad på lösningen, menar Iva Urbanek.

– Folk som vi träffar kan faktiskt påverka direkt och det ger oss en annan möjlighet att nå fram.

Djurens Rätt har också tagit fram en kvadratmet­er stor matta där det står ” hur många får plats?” som syftar till att det är motsvarand­e utrymme i industrin för 25 kycklingar att leva på.

Därtill kommer turnén bjuda på ett quiz och en receptfold­er, ”4 sätt att ersätta kyckling”.

– Målet är ju att få personer att välja bort kyckling från tallriken och bli medlemmar så att vi kan fortsätta vårt arbete.

 ??  ??
 ??  ?? Att vara kyckling för en minut.
Att vara kyckling för en minut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden