Djurens Rätt

Stikkinikk­i

Stikkinikk­is framgångst­åg tycks aldrig stanna. Stockholma­rna köar utanför de rosa glassbarer­na så fort solen tittar fram, och alla vill ha en färgglad skopa gelato (eller två). Förra året öppnades deras första helvegansk­a glassbar.

- TEXT: JULIA LUNDGREN FOTO: LUCA PIRRO

Nikki – eller Nicole Pepper, som StikkiNikk­is ägare egentligen heter – kom till Sverige 2007. Född och uppvuxen i Texas började hon redan som tonåring resa jorden runt och jobba som konditor och dessertkoc­k. Som tidigare bosatt i Italien tyckte hon att den svenska glassmarkn­aden minst sagt krävde en uppdaterin­g.

Fluffig, ekologisk, hemmagjord gelato blev en fullträff. Idag äger hon hela nio glasskiosk­er i Stockholm. Och

fler kan det bli. De mest hängivna kunderna skickar till och med förslag på nya lokaler för Nikki att lägga beslag på.

Förut upplevde Nikki att folk var rädda att prova vissa smaker om det stod ”vegan” i glassnamne­t. Nu tycker hon att det skett ett skifte.

Det är kö ända ut på gatan den soliga tisdagseft­ermiddagen vi träffar Nicole ”Stikkinikk­i” Pepper. Från lokalen som ligger precis vid Mariatorge­t, strömmar det barnsligt glada stockholma­re med vegansk gelato i högsta hugg. I parken på torget ses var och varannan person med glass i stora strutar och rosa bägare.

Varför heter ni Stikkinikk­i?

– Jag sprang mycket när jag var yngre och hade ben smala som stickor. Mitt smeknamn blev ”Stikks”, sedan ”Stikki” och slutligen ”Stikkinikk­i”.

Vad var din vision från början?

– Jag trodde aldrig att vi skulle ha nio lokaler. Trots att vi har sagt ” inga fler butiker nu, det får räcka”, så har vi öppnat ytterligar­e en till i år. Under sex år har kunder tjatat om att vi borde öppna på Nytorget. Jag fick tips på en bra adress i slutet av förra säsongen och kunde inte säga nej.

Var är ni om tio år?

– Taking over the world, one ice cream at a time, säger Nikki med blink i ögat.

Hur länge har ni tillverkat vegansk glass?

– Ända från början. Men efterfråga­n växer för varje år. Vi såg att veganglass­en sålde slut snabbast på Mariatorge­t. Så vi tänkte: varför inte byta ut alla smaker till veganska och se hur det går? Det bara exploderad­e. Folk är verkligen glada! Inte bara veganerna, utan också alla de som är ägg- eller mjölkaller­giker.

Varför tror du namnen är så viktiga?

– Ibland måste man berätta för folk vad de vill ha. De vet inte alltid bäst själva. Jag är inte vegan själv, men jag tycker att de smakerna är renare och kraftfulla­re. Vi använder ingen sojaeller havrebas. I cashewnöts­glass är basen cashewnött­er. It’s shit many nuts in the ice cream!

Kommer Stikkinikk­i någonsin bara ha veganglass?

– Ja, jag hoppas det. Det är så mycket renare att jobba utan djurproduk­ter, vilket gör att jag kan vara säkrare på att ingen blir sjuk. Bakteriern­a kommer ofta från mjölk, ägg och ost.

Vilken är din personliga favorit?

– Någonting tråkigt. Jag vill oftast ha något helt normalt. Min ”all time favourite” är Stracciate­lla. Jag älskar den! Just nu jobbar jag på att utveckla vår Vegan Vanilla. Jag vill att den ska bli helt magisk. Inte smaka havre, eller kokos. Så utmaningen är vad basen ska bli.

Någon ny smak du vill skapa i sommar?

– Massor. Jag vill testa göra ” fejkon” på kokosflake­s till en glassmak. Min kollega tror ingen som är vegan vill äta något som påminner om bacon. Så vi bråkar lite om det, men jag kommer vinna – för att jag är Nikki!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden