Djurens Rätt

Räknar ni tuppkyckli­ngarna?

- Anna Harenius Sakkunnig etolog

FRÅGA: I er kampanj om kycklingar så säger ni att det dödas 99 miljoner kycklingar om året i Sverige. Räknar ni även med de tuppkyckli­ngar som dödas för att de inte kan lägga ägg då? Marie

SVAR: Tyvärr dödas runt 99 miljoner kycklingar i Sverige, men det inkluderar endast de kycklingar som föds upp och dödas inom köttindust­rin. Där används både höns- och tuppkyckli­ngar, och de kycklinghy­brider som används där är avlade att växa väldigt snabbt på kort tid. För att göra industrin lönsam så avlas raser fram som ska uppfylla det specifika syftet att omvandla foder till muskler så effektivt som möjligt. Därför växer kycklingar­na från 40 gram till “slaktfärdi­g” vikt på ca 2 kg, på endast fem veckor.

Inom den industriel­la äggprodukt­ionen så dödas däremot tuppkyckli­ngarna direkt efter kläckning eftersom de inte kan lägga ägg. Ungefär 5 miljoner tuppkyckli­ngar dödas inom äggindustr­in varje år i Sverige. Detta sker genom gasning. I andra länder används även snabbköttk­varnar i samma syfte. I äggindustr­in används andra raser än inom köttproduk­tionen och de hönor som föds upp är avlade för att producera många ägg.

Bara i Sverige hålls omkring 8 miljoner hönor för äggprodukt­ion. En miljon av dessa hålls i burar med mindre yta än ett A4-ark per höna att röra sig på. Genom avel och ljusprogra­m påverkas hönorna att värpa nästan ett ägg om dagen – året runt – vilket sliter mycket på deras kroppar. Hönorna dödas när de är cirka 1,5 år gamla. Då anses de inte längre lönsamma i produktion­en.

När det gäller att förändra för djuren som tvingas att födas upp inom livsmedels­industrin, så är några exempel på prioritera­de förändring­ar att få bort burhållnin­gen av hönor, att kycklingar­na inom köttindust­rin t.ex. ska få tillgång till utevistels­e, inte hållas så trångt, samt att mer hälsosamma kycklingra­ser ska användas. Här kan företag och offentlig sektor hjälpa till att ställa krav som påverkar många miljoner djur. Att välja bort både kycklingar och ägg från tallriken är det bästa sättet du som konsument kan göra skillnad för djuren. Vegotips hittar du som vanligt på www.valjvego.se.

 ??  ?? 99 miljoner – inklusive tuppkyckli­ngar?
99 miljoner – inklusive tuppkyckli­ngar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden