Djurens Rätt

End the Cage Age.

Största genombrott­et för djuren – nu ska burarna bort i hela EU.

- av Josefin Strang

G

ALLERGOLV SOM SKÄR in i hönors fötter, gallergrin­dar som håller fast digivande suggor, den nyfödda isolerade kalven som pressar ut huvudet genom gallret. De här synerna kommer troligen att försvinna helt inom EU tack vare initiative­t End the Cage Age. Burarna i livsmedels­industrin ser ut att bli olagliga från 2027, vilket varje år kommer påverka 300 miljoner individer. Det är den största framgången för djuren i modern tid, enligt Anna- Clara Acevedo som är politiskt sakkunnig på Djurens Rätt. – Det är svårt att ta in hur stort det faktiskt är, och vilken förbättrin­g det innebär. Djur som lever i burar har inte ett värdigt liv över huvud taget, säger hon. I Sverige är det hönorna som blir vinnare. År 2008 levde två miljoner hönor i burar, sedan dess har Djurens Rätt arbetat systematis­kt för att allt fler ska bojkotta buräggen, vilket lett till att antalet hönor i bur minskat till en halv miljon i Sverige. Lagstiftni­ngen blir därmed spiken i kistan för buräggen. I hela EU så kommer burarna skrotas i samband med uppfödning av hönor, ankor, vaktlar och kaniner, dessutom förbjuds fixering av grisar och att hålla kalvar ensamma i små bås. VEM FÖRTJÄNAR FJÄDERN i hatten? Under Eu-kommission­ens presskonfe­rens gratulerad­es organisati­onerna bakom End the Cage Age, som gjort en ”enorm prestation” genom att samla in 1,4 miljoner underskrif­ter från 18 medlemslän­der. Det är tack vare underskrif­terna som burarna försvinner. – Frågan engagerar oerhört mycket, det här är det tredje

mest framgångsr­ika medborgari­nitiativet någonsin. Djurens Rätt har tagit en stor roll i detta, under 2019 samlade vi in närmare 50 000 underskrif­ter från Sverige, vilket vi verkligen kan vara stolta över, säger Anna-clara Acevedo. Den 10 juni var det omröstning i Eu-parlamente­t, vilket ledde till en jordskreds­seger för burskrotni­ngen. 558 ledamöter röstade för, bara 37 röstade emot. Frågan möttes av anmärkning­svärt lite friktion, många Eu-makthavare är belåtna över att gräsrotsde­mokratin funkar och att ett viktigt kliv har tagits i en djurvänlig riktning. – Slutmålet är kristallkl­art: en burfri miljö för miljontals djur. En burfri tillvaro gynnar alla. Djurvälfär­d är inte bara en etisk fråga, det förbättrar djurens hälsa, bromsar mikrobiell resistens och förbättrar livsmedels­kvaliteten, sa Stella Kyriakides som är Eu-kommission­är för hälsa och livsmedels­säkerhet. Socialdemo­kraten Jytte Guteland är Eu-parlamenta­riker sedan 2014 och röstade för End the Cage Age. Hon tycker att djurens status i EU har fått ett lyft på senaste tiden. – Egentligen vill jag inte säga att jag är förvånad, det är en fullständi­gt naturlig mänsklig reaktion att tycka att det är förfärligt hur djuren blir behandlade. Men med detta sagt har jag blivit luttrad efter ett par år här i Europaparl­amentet, och vet att de här frågorna blir styvmoderl­igt behandlade ibland. Jag tycker ändå nu att det hänt något det här året – djurrättsf­rågorna har blivit större och mer omdebatter­ade, säger hon.

JUST NU PÅGÅR lagstiftni­ngsprocess­en med konsekvens­utredninga­r, diskussion­er och till sist förhoppnin­gsvis grönt ljus från kommission­en, parlamente­t och ministerrå­det. De två förstnämnd­a har redan gett positiva besked. Under 2023 beräknas lagförslag­et om burarna vara klart. – Det är alldeles för länge sedan EU tog ett ordentligt steg framåt i djurens väl och ve. Burar är djupt föråldrade. Som så många frågor som rör djurhållni­ngen i EU behöver man bara lysa med ficklampan och kamerablix­tar för att folk ska se att det är helt orimligt, säger Jytte Guteland. Hon spår att lagförslag­et kommer vara i linje med djurvänner­s värderinga­r. Politikern­as varma mottagande av End the Cage Age bådar dessutom gott inför EU:S planerade genomlysni­ng av djurskydds­lagstiftni­ngen. – Det är viktig psykologi när folkvalda representa­nter säger ja till förbättrin­gar av djurhållni­ngen, då kommer det också vara vägledande nästa gång en fråga diskuteras, säger Jytte Guteland.

ANNA-CLARA ACEVEDO poängterar att burförbude­t också skickar en viktig signal till resten av världen. Planen är att de burfria kraven ska gälla importerad­e produkter från andra världsdela­r, beslutet kan alltså ge ordentliga ringar på vattnet. Djurens Rätt kommer att fortsätta arbeta för att förbättra liven för djuren på Eu-nivå. – Det här samarbetet som vi haft med andra organisati­oner visar hur viktigt det är att vi är en stark röst för djuren. Var medlem i Djurens Rätt, för vi behöver vara många, och vi behöver fortsätta höras, synas och genomföra den här typen av initiativ. Vi kan verkligen göra skillnad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden